Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, a cukrot, a sót és a száraz élesztőt.
Ügyelj arra, hogy a száraz hozzávalókat alaposan elkeverd, hogy az élesztő egyenletesen oszljon el.
Add hozzá a meleg tejet, a tojásokat és a vaníliakivonatot, majd kezd el összedolgozni a tésztát.
A tej legyen langyos, ne forró, mert az károsíthatja az élesztőt. A tojásokat érdemes előtte felverni, hogy könnyebben elkeveredjenek.
Olvaszd meg a vajat, és fokozatosan adagold a tésztához, miközben folyamatosan gyúrod, amíg sima, rugalmas tésztát nem kapsz.
A vaj ne legyen túl forró, hagyd kissé hűlni, mielőtt a tésztához adod. A tésztát alaposan gyúrd, hogy a gluténszálak megfelelően kialakuljanak.
Takard le a tésztát konyharuhával, és hagyd kelni meleg helyen kb. 1 órán át, amíg a duplájára nő.
A konyharuha legyen tiszta és enyhén nedves, hogy a tészta ne száradjon ki. Ha nincs meleg helyed, a sütőt is bekapcsolhatod alacsony hőfokon (kb. 50°C) és ott kelesztheted.
Közben hámozd meg és kockázd fel az őszibarackokat, majd keverd össze a baracklekvárral.
Ha nincs friss őszibarackod, használhatsz konzerv őszibarackot is, de azt alaposan csepegtesd le.
Lisztezett felületen nyújtsd ki a tésztát kb. 1 cm vastagra, majd vágj belőle köröket egy nagyobb pohár vagy kiszúró segítségével.
A tésztát ne nyújtsd túl vékonyra, mert akkor a töltelék kifolyhat sütés közben. A kiszúró legyen éles, hogy a tészta szélei szépen záródjanak.
A tésztakorongok közepére tegyél egy kis kanál őszibarackos tölteléket, majd helyezz rá egy másik tésztakorongot és nyomkodd össze a széleit.
Ne tegyél túl sok tölteléket, mert akkor kifolyhat sütés közben. A széleket alaposan nyomkodd össze, hogy a fánk ne nyíljon szét.
Egy mély edényben hevítsd fel az olajat 180°C-ra. Ellenőrizd az olaj hőmérsékletét egy kis darab tésztával – ha azonnal feljön a tetejére és gyengéden sül, az olaj készen áll.
Használj hőmérőt az olaj hőmérsékletének ellenőrzéséhez. Ha az olaj túl forró, a fánkok kívül gyorsan megégnek, belül pedig nyersek maradnak. Ha túl hideg, akkor megszívják magukat olajjal.
Süsd a töltött fánkokat 2-3 percig mindkét oldalukon, amíg aranybarnára sülnek.
Ne tegyél túl sok fánkot egyszerre az olajba, mert az lehűti az olajat. Ha a fánkok túl gyorsan barnulnak, vedd lejjebb a hőfokot.
Szedd ki a megsült fánkokat papírtörlőre, hogy a felesleges olajat felszívja, majd hagyd kissé hűlni.
Ne hagyd a fánkokat túl sokáig a papírtörlőn, mert ráragadhatnak. A kissé hűlés segít abban, hogy a porcukor jobban megtapadjon.
Szórd meg bőségesen porcukorral, és melegen tálald.
A porcukrot szitán keresztül szórd a fánkokra, hogy egyenletesebb legyen a bevonat.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.