Pekándiós-rozmaringos fokhagymás focaccia tálalva

Pekándiós-rozmaringos fokhagymás focaccia

A focaccia az olasz pékáruk közé tartozik, amelyet a mediterrán konyha szívében fejlesztettek ki. A pekándió és rozmaring kombinációja új színt ad a klasszikus fokhagymás focacciának. A pekándiók gazdag, enyhén édes íze, a fokhagyma erőteljes aromája és a rozmaring friss illata tökéletes harmóniát alkot. Ez az étel ideális köretként vagy könnyű vacsoraként, egy friss salátával tálalva.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 25 perc
Teljes 45 perc
290 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 8
500 g Liszt
20 g Friss élesztő
300 ml Meleg víz
30 ml Oliváraj
1 tk.
1 tk. Cukor
1 ág Friss rozmaring
4 gerezd Fokhagyma
50 g Pekándió

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    DióDió

    Elkészítési Lépések

    1

    A lisztet tedd egy nagy tálba, majd készíts egy kis mélyedést a közepére. Morzsold bele az élesztőt és add hozzá a cukrot. Öntsd rá a langyos vizet és hagyd állni 5-10 percig, hogy az élesztő felfusson.

    A víz ne legyen túl forró, mert az megöli az élesztőt. A langyos víz ideális hőmérséklete kb. 30-35°C.

    2

    Miután az élesztő felfutott, add hozzá az olívaolajat és a sót. Keverd el, majd gyúrd össze a tésztát, amíg sima és rugalmas nem lesz.

    A só ne érintkezzen közvetlenül az élesztővel, mert gátolja a felfutását. Ezért fontos, hogy az olívaolajjal együtt add hozzá.

    3

    Formálj a tésztából egy gömböt, tedd vissza a tálba, és letakarva hagyd pihenni egy meleg helyen körülbelül 1 órán keresztül, amíg duplájára nem nő.

    A tálat kend ki egy kevés olívaolajjal, hogy a tészta ne ragadjon le.

    4

    Amikor a tészta megkelt, nyújtsd ki 2-3 cm vastagságúra. Tedd egy olívaolajjal kikent tepsibe.

    A tepsit alaposan kend ki olívaolajjal, hogy a focaccia ne ragadjon le sütés közben.

    5

    A fokhagymát hámozd meg és vágd finomra. A pekándiókat durvára vágd.

    A fokhagymát reszelőn is lereszelheted, így még intenzívebb ízt kapsz. A pekándiót pirítsd meg egy serpenyőben a vágás előtt, hogy még aromásabb legyen.

    6

    A tésztára helyezd el egyenletesen a vágott fokhagymát, majd szórd meg a durvára vágott pekándióval. Nyomkodd meg enyhén a tésztát, hogy a hozzávalók beágyazódjanak.

    A fokhagymát és a pekándiót enyhén pirítsd meg sütés előtt, hogy intenzívebb legyen az ízük.

    7

    A rozmaringot vágd finomra, és szórd rá a tésztára.

    Használhatsz friss vagy szárított rozmaringot is. A friss rozmaring aromásabb.

    8

    Előmelegített 220°C-os sütőben süsd 20-25 percig, amíg a focaccia aranybarna és ropogós lesz.

    A sütés felénél forgasd meg a tepsit, hogy a focaccia egyenletesen süljön.

    9

    Sütés után hagyd hűlni 10 percig, majd szeleteld fel és tálald.

    A focacciát tálalhatod melegen vagy hidegen, önmagában vagy mártogatóssal.