A lisztet tedd egy nagy tálba, majd készíts egy kis mélyedést a közepére. Morzsold bele az élesztőt és add hozzá a cukrot. Öntsd rá a langyos vizet és hagyd állni 5-10 percig, hogy az élesztő felfusson.
A víz ne legyen túl forró, mert az megöli az élesztőt. A langyos víz ideális hőmérséklete kb. 30-35°C.
Miután az élesztő felfutott, add hozzá az olívaolajat és a sót. Keverd el, majd gyúrd össze a tésztát, amíg sima és rugalmas nem lesz.
A só ne érintkezzen közvetlenül az élesztővel, mert gátolja a felfutását. Ezért fontos, hogy az olívaolajjal együtt add hozzá.
Formálj a tésztából egy gömböt, tedd vissza a tálba, és letakarva hagyd pihenni egy meleg helyen körülbelül 1 órán keresztül, amíg duplájára nem nő.
A tálat kend ki egy kevés olívaolajjal, hogy a tészta ne ragadjon le.
Amikor a tészta megkelt, nyújtsd ki 2-3 cm vastagságúra. Tedd egy olívaolajjal kikent tepsibe.
A tepsit alaposan kend ki olívaolajjal, hogy a focaccia ne ragadjon le sütés közben.
A fokhagymát hámozd meg és vágd finomra. A pekándiókat durvára vágd.
A fokhagymát reszelőn is lereszelheted, így még intenzívebb ízt kapsz. A pekándiót pirítsd meg egy serpenyőben a vágás előtt, hogy még aromásabb legyen.
A tésztára helyezd el egyenletesen a vágott fokhagymát, majd szórd meg a durvára vágott pekándióval. Nyomkodd meg enyhén a tésztát, hogy a hozzávalók beágyazódjanak.
A fokhagymát és a pekándiót enyhén pirítsd meg sütés előtt, hogy intenzívebb legyen az ízük.
A rozmaringot vágd finomra, és szórd rá a tésztára.
Használhatsz friss vagy szárított rozmaringot is. A friss rozmaring aromásabb.
Előmelegített 220°C-os sütőben süsd 20-25 percig, amíg a focaccia aranybarna és ropogós lesz.
A sütés felénél forgasd meg a tepsit, hogy a focaccia egyenletesen süljön.
Sütés után hagyd hűlni 10 percig, majd szeleteld fel és tálald.
A focacciát tálalhatod melegen vagy hidegen, önmagában vagy mártogatóssal.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.