Pepparkakor mézzel, egy tálon tálalva, gazdag fűszeres ízekkel

Pepparkakor mézzel

A Pepparkakor egy klasszikus skandináv sütemény, amely a karácsonyi ünnepeken különösen népszerű. A recept több mint 400 éve létezik, és a svéd konyha egyik alapvető édessége. Az ínycsiklandó tésztát fűszerek, például fahéj, gyömbér és szegfűszeg keveréke adja, míg a méz édességet biztosít a keksznek. A Pepparkakor-t hagyományosan a karácsonyi asztalon találhatjuk, és nagyszerű ajándék is lehet az ünnepi szezonban.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 10 perc
Teljes 30 perc
300 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
250 g Búzaliszt
100 g Cukor
100 g Vaj
2 ek. Méz
1 db Tojás
1 tk. Szódabikarbóna
0.5 tk. Körömvirágpor
1 tk. Fahéj
1 tk. Gyömbér
0.5 tk. Szegfűszeg

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A vajat olvaszd fel, majd keverd össze a mézzel és a cukorral egy tálban. Add hozzá a tojást, és keverd össze.

    A vajat ne melegítsd túl, hogy ne égjen meg, csak annyi hőre van szükség, hogy megolvadjon.

    2

    A száraz hozzávalókat: lisztet, szódabikarbónát, fahéjat, gyömbért, körömvirágport és szegfűszeget szitáld össze egy másik tálban.

    A szitálás segít elkerülni a csomókat, és biztosítja, hogy a fűszerek egyenletesen eloszoljanak a tésztában.

    3

    A lisztes keveréket fokozatosan add hozzá a vajas-mézes keverékhez, majd dolgozd ki jól, amíg egy rugalmas tésztát nem kapsz.

    A tészta állagának rugalmasnak kell lennie, de nem szabad túl ragacsosnak lennie. Ha szükséges, adj hozzá egy kis extra lisztet.

    4

    A tésztát takard le fóliával, és tedd a hűtőbe 30-60 percre, hogy könnyebben formázható legyen.

    A hűtés segít, hogy a tészta ne legyen túl lágy, és a sütemények formázhatóak legyenek.

    5

    Miután a tészta pihent, nyújtsd ki kb. 3 mm vastagra, és szaggasd ki a kívánt formájú sütiket.

    Ha a tészta ragadna, használj egy kevés lisztet a nyújtáshoz.

    6

    A kiszaggatott süteményeket helyezd sütőpapírral bélelt tepsire, és 180°C-ra előmelegített sütőben süsd 8-10 percig, amíg aranybarnák nem lesznek.

    Figyeld a sütőt, mert a sütemények gyorsan megsülnek, és könnyen megéghetnek.

    7

    Hagyd a süteményeket kihűlni, majd tálald őket, mézzel megkenve.

    A méz friss, édes íze jól kiemeli a fűszeres tésztát, és még finomabbá teszi a süteményt.