Először készítsd el az élesztőt: egy tálban keverd el a meleg vizet és a cukrot, majd morzsold bele az élesztőt. Hagyd állni 10 percig, amíg felfut.
Ha az élesztő nem fut fel 10 perc alatt, valószínűleg lejárt a szavatossága, vagy a víz nem volt elég meleg. Ebben az esetben kezd újra a folyamatot friss élesztővel.
Közben egy nagy tálban keverd össze a lisztet és a sót. Amikor az élesztő felfutott, add hozzá az olívaolajat és öntsd a liszthez. Keverd össze, majd gyúrd sima tésztává.
A tészta akkor jó, ha sima és rugalmas, és elválik a tál oldalától. Ha túl ragacsos, adj hozzá egy kevés lisztet.
A tésztát pihentesd letakarva 1 órán át, hogy megkeljen. Az ideális hőmérséklet körülbelül 25°C.
A tésztát meleg helyen keleszd, például a sütőben, alacsony hőfokon, vagy egy meleg radiátor közelében. A kelés ideje függ a hőmérséklettől, de legalább 1 óra szükséges.
Amikor a tészta megkelt, borítsd ki egy lisztezett felületre, és óvatosan nyújtsd ki egy téglalap alakú formára.
A tésztát ne nyújtsd túl vékonyra, mert akkor száraz lesz a focaccia.
A pepperonit szeleteld fel vékony darabokra, és szórd a kinyújtott tésztára. A mozzarellát szintén vágd kisebb darabokra, és helyezd a tésztára.
Használj jó minőségű pepperonit és mozzarellát, hogy finomabb legyen a focaccia.
A tészta szélét hajtsd fel egy kicsit, majd óvatosan nyomkodd bele a pepperonit és mozzarellát. Kend meg a tetejét olívaolajjal.
A tészta szélét azért hajtsd fel, hogy a feltétek ne folyjanak le sütés közben.
Hagyjuk a tésztát még 15 percig pihenni, majd süsd előmelegített 200°C-os sütőben 20-25 percig, amíg a teteje szép aranybarna nem lesz.
A sütési idő függ a sütő típusától, ezért figyelj oda, hogy a focaccia ne égjen meg.
Ha kész, hagyd egy kicsit hűlni, majd szeleteld fel és tálald frissen.
A focacciát melegen a legfinomabb, de hidegen is fogyasztható.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.