A lisztet és sót keverd össze, majd add hozzá az olvasztott vajat vagy zsírt. Fokozatosan öntsd hozzá a vizet, és gyúrd sima, rugalmas tésztává. Csomagold fóliába, és pihentesd a hűtőben 30 percig.
A tészta rugalmasságát növelheted egy kevés ecet hozzáadásával. A pihentetés alatt a gluténszálak ellazulnak, így könnyebb lesz a nyújtás.
A mozzarellát reszeld le vagy vágd kis kockákra. A paradicsomot aprítsd fel, a fokhagymát zúzd össze vagy reszeld le.
A mozzarella helyett használhatsz más, jól olvadó sajtot is, például cheddar vagy gouda sajtot. A paradicsomot le is szűrheted, hogy kevesebb nedvesség kerüljön a töltelékbe.
Egy keverőtálban keverd össze a pestót, a paradicsomot, fokhagymát, borsot és a mozzarellát. A keverék legyen kenhető, ne túl híg. Ha szükséges, adj hozzá egy kevés reszelt sajtot.
Ha a pesto túl sós, adj hozzá egy kis tejszínt vagy tejfölt, hogy lágyítsd az ízét. A friss bazsalikom is feldobja a tölteléket.
A tésztát lisztezett felületen nyújtsd ki kb. 3 mm vastagra. Szaggass belőle 10–12 cm-es köröket. Minden kör közepére tegyél egy evőkanálnyi pestós keveréket.
A tésztát könnyebb nyújtani, ha több részletben, pihentetve teszed. Ha nincs kiszúród, használj egy tálat vagy poharat a körök kivágásához.
Hajtsd félbe a tésztát, és a széleket nyomd le villával vagy csavard be kézzel, hogy jól záródjon. Ügyelj arra, hogy a töltelék ne szivárogjon ki.
A villával való lenyomás előtt kend meg a széleket egy kevés vízzel vagy tojással, hogy jobban tapadjanak.
Helyezd a megtöltött empanadákat sütőpapírral bélelt tepsire. Kend meg őket kevés vízzel vagy tejjel a fényes felület érdekében (opcionális).
Tojássárgájával való kenés még szebb, fényesebb felületet eredményez. Szórd meg szezámmaggal vagy mákkal a tetejüket.
Süsd 200°C-ra előmelegített sütőben 20–25 percig, amíg aranybarnára sülnek. Figyeld, hogy ne süljenek túl – a sajt megolvadjon, de ne folyjon ki.
Ha túl gyorsan barnulnak, takard le őket alufóliával a sütés felénél. A sütési idő sütőtől függően változhat, figyelj oda!
Pihentesd 5 percig, majd tálald melegen. Friss salátával vagy hidegen is nagyszerű vendégváró falat.
A pihentetés segít, hogy a töltelék kicsit megszilárduljon, így könnyebb lesz vágni és enni.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.