Pestós-rukkolás calzone tálalva

Pestós-rukkolás calzone

A calzone egy klasszikus olasz töltött pizza, amely eredetileg Nápolyból származik. A bazsalikomos pesto és a rukkola friss, karakteres ízt ad ennek a változatnak, amely különleges alternatívája a hagyományos paradicsomos vagy húsos calzone-nak. A pesto és a mozzarella tökéletes harmóniát alkot, míg a rukkola enyhén borsos íze frissességet ad az ételnek. Ez a calzone tökéletes vegetáriánus választás, amely gyorsan elkészíthető és garantáltan lenyűgözi az ínyenceket.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 40 perc
760 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
500 g Búzaliszt
7 g Szárított élesztő
300 ml Langyos víz
10 g
5 g Cukor
20 ml Olívaolaj
100 g Bazsalikomos pesto
50 g Rukkola
150 g Mozzarella sajt
2 gerezd Fokhagyma
1 tk. Oregano
1 db Tojás

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, a sót, a cukrot és a szárított élesztőt. Adj hozzá langyos vizet és az olívaolajat, majd gyúrd össze egy lágy, rugalmas tésztává. Ha túl ragacsos, adj hozzá egy kevés lisztet, ha túl száraz, kevés vizet.

    A víz hőmérséklete nagyon fontos! Túl meleg vízben az élesztő elpusztul, túl hidegben pedig nem aktiválódik. A langyos víz az ideális.

    2

    A tésztát letakarva keleszd meleg helyen kb. 1 órán át, amíg a duplájára nem nő.

    A kelesztéshez használhatsz előmelegített (majd kikapcsolt) sütőt is, vagy egy radiátor közelében lévő helyet.

    3

    Közben készítsd elő a tölteléket: aprítsd finomra a fokhagymát és keverd össze a pestóval. A rukkolát mosd meg és hagyd lecsepegni.

    A rukkolát csak közvetlenül a felhasználás előtt mosd meg, különben összeesik.

    4

    Reszeld le a mozzarellát, és készítsd elő a tölteléket.

    Használhatsz előre reszelt mozzarellát is, de a frissen reszelt sajt íze intenzívebb.

    5

    A megkelt tésztát borítsd lisztezett felületre, majd oszd négy egyenlő részre. Nyújtsd ki mindegyiket kb. 3 mm vastag kör alakúra.

    A tésztát egyenletesen nyújtsd ki, hogy a calzone mindenhol egyformán süljön meg.

    6

    A tészta egyik felére kend a fokhagymás pestót, majd helyezd rá a rukkolát és szórd meg a reszelt mozzarellával. Ügyelj arra, hogy a széleken hagyj kb. 1 cm helyet a hajtogatáshoz.

    Ne tegyél túl sok tölteléket, mert akkor a calzone szétnyílhat sütés közben.

    7

    Hajtsd félbe a tésztát úgy, hogy egy félhold alakú calzone-t kapj. A széleket nyomkodd le erősen, majd egy villával is nyomd össze, hogy ne nyíljon szét sütés közben.

    A villa segít lezárni a széleket, és dekoratív is.

    8

    Egy felvert tojással kend meg a calzone tetejét, hogy aranybarna színt kapjon sütés után.

    A tojás helyett használhatsz tejet vagy olívaolajat is a tetejére.

    9

    Előmelegített sütőben, 200°C-on süsd kb. 20 percig, amíg a calzone szép aranybarnára sül.

    A sütési idő a sütőtől függően változhat, ezért figyelj oda, hogy a calzone ne égjen meg.

    10

    Hagyd kicsit hűlni, majd tálald frissen, esetleg extra pestóval a tetején vagy fokhagymás mártogatóssal.

    A fokhagymás mártogatóshoz keverj össze tejfölt, majonézt, zúzott fokhagymát, sót és borsot.