Először készítsd el az élesztőt: egy tálban keverd el a meleg vizet és a cukrot, majd morzsold bele az élesztőt. Hagyd állni 10 percig, amíg felfut.
A víz hőmérséklete ne legyen túl magas, mert az elpusztítja az élesztőt. A kézmeleg ideális.
Közben egy nagy tálban keverd össze a lisztet és a sót. Amikor az élesztő felfutott, add hozzá az olívaolajat és öntsd a liszthez. Keverd össze, majd gyúrd sima tésztává.
Használj jó minőségű olívaolajat az ízletesebb eredményért.
A tésztát pihentesd letakarva 1 órán át, hogy megkeljen. Az ideális hőmérséklet körülbelül 25°C.
A tésztát meleg, huzatmentes helyen keleszd. Ha nincs elég meleg, a sütőt is bekapcsolhatod alacsony hőfokon (kb. 50°C) és ott kelesztheted.
Amikor a tészta megkelt, borítsd ki egy lisztezett felületre, és óvatosan nyújtsd ki egy téglalap alakú formára.
A lisztezett felület megakadályozza, hogy a tészta leragadjon.
A mandulát vágd apró darabokra, és szórd rá a kinyújtott tésztára. Öntsd rá a pezsgőt.
A mandulát pirítsd meg sütőben vagy serpenyőben, hogy még intenzívebb íze legyen. Ne öntsd túl sok pezsgőt, mert a tészta elázhat.
A tészta szélét hajtsd fel, majd óvatosan nyomkodd bele a mandulát és a pezsgőt.
A széleket alaposan nyomkodd le, hogy a mandula és a pezsgő ne szökjön ki sütés közben.
Hagyjuk a tésztát még 15 percig pihenni, majd süsd előmelegített 200°C-os sütőben 20-25 percig, amíg a teteje szép aranybarna nem lesz.
A sütési idő függ a sütőtől, figyelj rá, hogy ne égjen meg. Ha a teteje túl gyorsan barnul, takard le alufóliával.
Ha kész, hagyd egy kicsit hűlni, majd szeleteld fel és tálald frissen.
A focacciát langyosan a legfinomabb. Kínálhatsz mellé sajtot, sonkát vagy más finomságokat.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.