Krémes pisztáciás tejfagylalt tálalva

Pisztáciás tejfagylalt

A pisztáciás tejfagylalt egy klasszikus és különleges ízvilágú desszert, amely a diós fagylaltok kedvelőinek egyik nagy kedvence. A pirított pisztácia mély, intenzív íze és ropogós textúrája tökéletesen harmonizál a lágy és selymes fagylaltkrémmel. A pisztácia évezredek óta kedvelt alapanyag a mediterrán és közel-keleti konyhában, és számos édesség fő összetevője. Ha szereted a gazdag, diós ízű fagylaltokat, ezt a receptet mindenképp próbáld ki!

Előkészület 15 perc
Elkészítés 10 perc
Teljes 25 perc
730 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
500 ml Tej
250 ml Tejszín
100 g Pisztácia
100 g Cukor
1 tk. Vaníliakivonat
4 db Tojássárgája

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A pisztáciát száraz serpenyőben pirítsd meg közepes lángon, amíg enyhén aranybarna nem lesz. Hagyd kihűlni, majd aprítsd finomra vagy daráld le.

    A pirítás kiemeli a pisztácia ízét. Ügyelj, hogy ne égesd meg, mert keserű lesz!

    2

    A tejet és a tejszínt egy közepes lábosba öntsd, majd add hozzá a vaníliakivonatot és a finomra őrölt pisztáciát. Lassan melegítsd fel közepes lángon, amíg gőzölögni nem kezd, de ne forrald fel!

    A pisztáciát minél finomabbra őrölöd, annál intenzívebb lesz az íze a fagylaltban.

    3

    Egy másik tálban keverd össze a cukrot és a tojássárgáját, habverővel dolgozd össze, amíg világosabb színű és krémes állagú lesz.

    A cukor és a tojássárgája keverésekor a keveréknek világosabbnak és krémesebbnek kell lennie. Ez biztosítja a fagylalt sima állagát.

    4

    A meleg tejből egy merőkanálnyit adj hozzá a tojásos keverékhez folyamatos keverés mellett, hogy hőkiegyenlítést végezz. Ez segít elkerülni, hogy a tojás összekapódjon.

    A hőkiegyenlítés elengedhetetlen, hogy a tojás ne rántotta formájában kerüljön a fagylaltba. Lassan, folyamatos keverés mellett adagold a meleg tejet a tojáshoz.

    5

    Az előzőleg felmelegített tojásos keveréket öntsd vissza a lábosba a többi tejhez. Alacsony hőfokon, folyamatos keverés mellett főzd addig, amíg a krém besűrűsödik és bevonja a kanál hátát (kb. 5-7 perc). Ne hagyd forrni!

    A krém akkor jó, ha bevonja a kanál hátát, és ha az ujjaddal végighúzod a kanál hátán, a vonal nem folyik össze. Vigyázz, hogy a krém ne forrjon, mert akkor a tojás összekapódik!

    6

    Szűrd át a keveréket egy finom szűrőn, hogy eltávolítsd a nagyobb pisztáciadarabokat és a sűrűbb részeket. Hagyd teljesen kihűlni szobahőmérsékleten, majd tedd hűtőbe legalább 4 órára, hogy az ízek összeérjenek.

    A szűrés segít abban, hogy a fagylalt sima és krémes legyen. A hűtés elengedhetetlen, hogy a fagylalt megfelelően megfagyjon és az ízek összeérjenek.

    7

    Ha van fagylaltgéped, öntsd bele a keveréket, és a gyártói utasítás szerint készítsd el a fagylaltot. Ha nincs, tedd a keveréket egy mély tálba a fagyasztóba, és félóránként keverd át egy villával, hogy krémes maradjon.

    Fagylaltgép használata esetén kövesd a gép használati útmutatóját. Ha kézzel készíted, a félóránkénti átkeverés segít megelőzni a jégkristályok kialakulását, így a fagylalt krémesebb lesz.

    8

    A fagylaltot tálalás előtt hagyd pár percig szobahőmérsékleten pihenni, hogy könnyebben kanalazható legyen. Díszítheted durvára tört pisztáciával vagy egy kevés mézzel.

    A fagylaltot könnyebben tudod formázni, ha tálalás előtt kicsit felengeded. A durvára tört pisztácia és a méz remekül kiegészítik a fagylalt ízét.