Pizza ai Carciofi e Olive articsókával és olívabogyóval

Pizza ai Carciofi e Olive (articsókás és olívabogyós pizza)

A Pizza ai Carciofi e Olive egy klasszikus olasz fogás, amely az articsóka lágy, édeskés ízét ötvözi a sós fekete olívabogyóval és a krémes mozzarellával. Az olasz konyhában az articsóka különleges helyet foglal el, különösen Rómában, ahol gyakran készítenek belőle pizzát és tésztaételeket. Ez a pizza egy tökéletes választás azok számára, akik szeretik a mediterrán ízeket és a friss, természetes alapanyagokat.

Előkészület 1 óra
Elkészítés 12 perc
Teljes 1 óra 12 perc
690 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 2
250 g Liszt
150 ml Langyos víz
5 g Szárított élesztő
20 ml Olívaolaj
1 tk.
100 ml Paradicsomszósz
100 g Mozzarella sajt
100 g Articsókaszív (konzerv vagy friss)
50 g Fekete olívabogyó
5 levél Friss bazsalikom
1 tk. Oregánó
0.5 tk. Frissen őrölt fekete bors

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Vágd az articsókaszíveket negyedekre, és ha konzervet használsz, csepegtesd le jól.

    Ha friss articsókát használsz, tisztítsd meg alaposan és főzd elő, mielőtt a pizzára teszed.

    2

    Egy kis tálban keverd össze a langyos vizet, az élesztőt és egy csipet cukrot, majd hagyd állni 5-10 percig, amíg habos nem lesz.

    A cukor segíti az élesztő aktiválódását. A víz ne legyen túl forró, mert elpusztítja az élesztőt.

    3

    Egy másik tálban keverd össze a lisztet és a sót, majd öntsd hozzá az élesztős keveréket és az olívaolajat.

    Használj pizzalisztet (00-ás liszt), ha igazán autentikus pizzát szeretnél készíteni.

    4

    Gyúrd össze a tésztát 5-7 percig, amíg rugalmas és sima lesz, majd fedd le egy konyharuhával, és hagyd kelni meleg helyen 45 percig.

    A tésztát addig gyúrd, amíg elválik az edény falától. Ha túl ragacsos, adj hozzá egy kevés lisztet. A keléshez tedd a tésztát egy olajozott tálba.

    5

    Melegítsd elő a sütőt 250°C-ra, és bélelj ki egy tepsit sütőpapírral.

    Ha van pizzaköved, használd azt a tepsi helyett, mert sokkal ropogósabb lesz a pizza alja.

    6

    Nyújtsd ki a megkelt tésztát vékonyra, és helyezd a sütőpapírral bélelt tepsire.

    A tésztát kézzel is formázhatod, így rusztikusabb lesz a pizza.

    7

    Kend meg a tésztát paradicsomszósszal, majd szórd rá az oregánót és frissen őrölt fekete borsot.

    Használj jó minőségű, sűrű paradicsomszószt.

    8

    Szórd rá az apróra vágott mozzarellát, majd helyezd el egyenletesen az articsókát és az olívabogyókat.

    A mozzarella legyen friss és jó minőségű. A pizzára tehetsz még más feltéteket is, például gombát, sonkát vagy szalámit.

    9

    Süsd a pizzát 10-12 percig, amíg a tészta aranybarnára sül és a sajt megolvad.

    A sütési idő sütőfüggő, figyelj rá, hogy ne égjen meg a pizza.

    10

    Vedd ki a sütőből, hagyd pihenni egy percig, majd díszítsd friss bazsalikomlevelekkel.

    A bazsalikomot csak a sütés után tedd rá, hogy ne égjen meg.

    11

    Tálald azonnal, hogy az articsóka és az olívabogyó ízei tökéletes harmóniát alkossanak.

    Egy csepp extra szűz olívaolaj még tovább fokozza az ízeket.