Vágd az articsókaszíveket negyedekre, és ha konzervet használsz, csepegtesd le jól.
Ha friss articsókát használsz, tisztítsd meg alaposan és főzd elő, mielőtt a pizzára teszed.
Egy kis tálban keverd össze a langyos vizet, az élesztőt és egy csipet cukrot, majd hagyd állni 5-10 percig, amíg habos nem lesz.
A cukor segíti az élesztő aktiválódását. A víz ne legyen túl forró, mert elpusztítja az élesztőt.
Egy másik tálban keverd össze a lisztet és a sót, majd öntsd hozzá az élesztős keveréket és az olívaolajat.
Használj pizzalisztet (00-ás liszt), ha igazán autentikus pizzát szeretnél készíteni.
Gyúrd össze a tésztát 5-7 percig, amíg rugalmas és sima lesz, majd fedd le egy konyharuhával, és hagyd kelni meleg helyen 45 percig.
A tésztát addig gyúrd, amíg elválik az edény falától. Ha túl ragacsos, adj hozzá egy kevés lisztet. A keléshez tedd a tésztát egy olajozott tálba.
Melegítsd elő a sütőt 250°C-ra, és bélelj ki egy tepsit sütőpapírral.
Ha van pizzaköved, használd azt a tepsi helyett, mert sokkal ropogósabb lesz a pizza alja.
Nyújtsd ki a megkelt tésztát vékonyra, és helyezd a sütőpapírral bélelt tepsire.
A tésztát kézzel is formázhatod, így rusztikusabb lesz a pizza.
Kend meg a tésztát paradicsomszósszal, majd szórd rá az oregánót és frissen őrölt fekete borsot.
Használj jó minőségű, sűrű paradicsomszószt.
Szórd rá az apróra vágott mozzarellát, majd helyezd el egyenletesen az articsókát és az olívabogyókat.
A mozzarella legyen friss és jó minőségű. A pizzára tehetsz még más feltéteket is, például gombát, sonkát vagy szalámit.
Süsd a pizzát 10-12 percig, amíg a tészta aranybarnára sül és a sajt megolvad.
A sütési idő sütőfüggő, figyelj rá, hogy ne égjen meg a pizza.
Vedd ki a sütőből, hagyd pihenni egy percig, majd díszítsd friss bazsalikomlevelekkel.
A bazsalikomot csak a sütés után tedd rá, hogy ne égjen meg.
Tálald azonnal, hogy az articsóka és az olívabogyó ízei tökéletes harmóniát alkossanak.
Egy csepp extra szűz olívaolaj még tovább fokozza az ízeket.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.