Egy kis tálban keverd össze a langyos vizet és az élesztőt, majd hagyd állni 5-10 percig, hogy az élesztő felfusson.
Az élesztő felfuttatásához a víznek kézmelegnek kell lennie. Ha túl meleg, az élesztő elpusztul.
Egy nagy tálba szitáld a lisztet, add hozzá a sót, majd öntsd hozzá az élesztős keveréket és az olívaolajat. Gyúrd össze a tésztát, amíg rugalmas állagú nem lesz. Ha túl ragacsos, adj hozzá még egy kevés lisztet.
A liszt átszitálása segít abban, hogy a tészta könnyebb és levegősebb legyen. A sót ne közvetlenül az élesztőhöz add, mert az gátolja a kelést.
Tedd a tésztát egy kiolajozott tálba, takard le konyharuhával, és hagyd kelni meleg helyen körülbelül 1 órán át, amíg a duplájára nem nő.
A kiolajozott tál megakadályozza, hogy a tészta letapadjon. A konyharuhát nedvesítsd be, hogy a tészta ne száradjon ki. A meleg hely elősegíti a kelést.
Amíg a tészta kel, tisztítsd meg az articsókát: távolítsd el a külső leveleket, majd szeleteld fel vékonyan a szívét. Egy serpenyőben hevíts egy kevés olívaolajat, add hozzá az articsókát és a zúzott fokhagymát, majd pirítsd 5-6 percig, amíg megpuhul.
Az articsóka tisztítása időigényes, de megéri a fáradtságot. Az articsókát érdemes citromos vízbe tenni, hogy ne barnuljon meg. A pirítás során figyelj, hogy ne égjen meg a fokhagyma.
Melegítsd elő a sütőt 220°C-ra. Nyújtsd ki a tésztát lisztezett felületen körülbelül fél cm vastagságúra, és helyezd egy sütőpapírral bélelt tepsibe.
A sütőt alaposan elő kell melegíteni a ropogós tészta érdekében. A lisztezett felület megakadályozza, hogy a tészta leragadjon.
Kend meg a tésztát paradicsomszósszal, majd szórd meg oregánóval és friss bazsalikommal. Egyenletesen oszlasd el rajta a mozzarellát és az előpirított articsókát.
A paradicsomszósz ne legyen túl sok, mert eláztathatja a tésztát. A fűszereket és a feltéteket egyenletesen oszd el, hogy mindenhol ugyanolyan ízű legyen a pizza.
Szórd meg a tetejét reszelt parmezán sajttal, majd tedd a pizzát az előmelegített sütőbe, és süsd 15-20 percig, amíg a sajt megolvad és aranybarnára pirul, a tészta pedig ropogós lesz.
A parmezán sajt extra ízt és ropogósságot ad a pizzának.
Vedd ki a sütőből, hagyd hűlni néhány percig, majd tálald friss bazsalikomlevelekkel díszítve.
A friss bazsalikomlevelek frissességet és színt adnak a pizzának. Tálalás előtt érdemes megszórni vele.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.