Padlizsános pizza ricottával és mozzarellával

Pizza alla Norma (padlizsánnal, ricottával)

A Pizza alla Norma egy tradicionális szicíliai étel, amelyet a híres \'Pasta alla Norma\' inspirált. A sült padlizsán, a ricotta és a paradicsomszósz hármasa tökéletesen harmonizál az olasz pizza ropogós tésztájával. A név eredetileg Vincenzo Bellini híres operájáról, a \'Norma\'-ról származik, amely ugyanolyan klasszikusnak számít a zenében, mint ez a pizza az olasz gasztronómiában. Ha szereted a mediterrán ízeket és az olasz konyha hagyományos receptjeit, ezt a pizzát mindenképp érdemes kipróbálnod!

Előkészület 20 perc
Elkészítés 15 perc
Teljes 35 perc
990 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
500 g Liszt
7 g Száraz élesztő
300 ml Meleg víz
30 ml Olívaolaj
1 tk.
200 ml Paradicsomszósz
200 g Mozzarella sajt
150 g Ricotta sajt
1 db Padlizsán
2 gerezd Fokhagyma
10 g Friss bazsalikom
1 tk. Oregánó
1 tk. Fekete bors
50 g Parmezán sajt

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, a sót és a száraz élesztőt. Önts hozzá meleg vizet és olívaolajat, majd gyúrd össze, amíg rugalmas tésztát kapsz. Takard le, és hagyd kelni 1 órán át.

    A víz hőmérséklete legyen langyos, kb. 30-35°C, hogy az élesztő megfelelően aktiválódjon. Ha a tészta túl ragacsos, adj hozzá egy kevés lisztet; ha túl száraz, egy kevés vizet.

    2

    A padlizsánt vágd vékony szeletekre, sózd meg, és hagyd állni 15 percig, hogy kiengedje a kesernyés levét. Ezután töröld szárazra papírtörlővel.

    A sózás segít eltávolítani a padlizsán keserű ízét. Ne hagyd a padlizsánt túl sokáig állni a sóban, mert túl sós lesz.

    3

    Egy serpenyőben hevíts olívaolajat, és pirítsd meg a padlizsánszeleteket, amíg aranybarnák nem lesznek.

    Ne zsúfold túl a serpenyőt, mert a padlizsán nem fog szépen megpirulni. Inkább több részletben süsd meg.

    4

    A megkelt tésztát nyújtsd ki egy vékony, kör alakú formára, majd helyezd egy sütőpapírral bélelt tepsire.

    A tésztát könnyebb kinyújtani, ha pihenteted néhány percig nyújtás előtt. Ha a tészta visszahúzódik, takard le egy konyharuhával, és hagyd pihenni 5-10 percig.

    5

    Kend meg a tésztát egyenletesen paradicsomszósszal, majd szórd meg reszelt mozzarellával.

    Ne tegyél túl sok szószt, mert a pizza elázhat. A mozzarella helyett használhatsz más, jól olvadó sajtot is.

    6

    Oszlasd el egyenletesen a sült padlizsánt a pizza tetején.

    A padlizsánt érdemes sütés előtt besózni és állni hagyni, hogy a keserű leve kicsöpögjön.

    7

    A ricottát kanalazd kisebb adagokban a pizza tetejére, majd szórd meg oregánóval és fekete borssal.

    A ricottát előzőleg lecsepegtetheted, hogy ne legyen túl vizes a pizza.

    8

    Előmelegített sütőben, 220°C-on süsd 12-15 percig, amíg a tészta aranybarna lesz és a sajt megolvad.

    A sütési idő a sütődtől függően változhat. Figyeld a pizzát, és vedd ki, amikor a tészta aranybarna és a sajt megolvadt.

    9

    A sütőből kivett pizzát szórd meg friss bazsalikomlevelekkel és reszelt parmezánnal.

    A bazsalikomot csak a sütés után szórd a pizzára, mert a hő hatására elveszíti az aromáját.

    10

    Szeleteld fel, és azonnal fogyasztható. Jó étvágyat!

    A pizzavágó helyett használhatsz éles kést is, de a pizzavágóval egyenletesebb szeleteket tudsz vágni. Ha szereted, kínálhatsz mellé egy kis extra olívaolajat.