Keverd össze a lisztet a sóval egy nagy tálban. Oldd fel az élesztőt langyos vízben, majd add hozzá a liszthez.
A víz ne legyen se túl hideg, se túl meleg, mert a túl hideg nem aktiválja az élesztőt, a túl meleg pedig elpusztítja.
Gyúrd a tésztát, amíg sima és rugalmas lesz, majd adj hozzá 30 ml olívaolajat, és dolgozd bele a tésztába.
A tésztát legalább 10 percig gyúrd, hogy a glutén megfelelően kifejlődjön. Ha a tészta túl ragacsos, adj hozzá egy kevés lisztet, de csak óvatosan, nehogy túl száraz legyen.
Fedd le a tésztát, és hagyd kelni meleg helyen körülbelül 1 órán át, amíg a duplájára nő.
A tésztát letakarhatod konyharuhával vagy folpackkal. Fontos, hogy a helyiség meleg legyen, hogy a tészta megfelelően megkeljen. Ha nincs meleg hely, a sütőt is bekapcsolhatod alacsony hőfokon (kb. 50°C), és ott kelesztheted a tésztát.
Melegítsd elő a sütőt 220°C-ra, és készíts elő egy tepsit, amit vékonyan kend meg olívaolajjal.
A sütőt érdemes a sütés megkezdése előtt legalább 20 perccel bekapcsolni, hogy megfelelően felforrósodjon.
Nyújtsd ki a tésztát a tepsi méretéhez illeszkedően, majd az ujjaddal készíts kis mélyedéseket a tésztán.
A mélyedések segítenek, hogy az olívaolaj egyenletesen eloszoljon a tésztán, és ropogósra süljön.
Locsold meg a tésztát a maradék olívaolajjal, szórd meg durva tengeri sóval, és ha szeretnéd, adj hozzá friss rozmaringot.
A durva tengeri só intenzívebb ízt ad a focacciának. A rozmaring helyett más fűszernövényeket is használhatsz, például zsályát vagy kakukkfüvet.
Süsd a focacciát 20-25 percig, amíg a tészta aranybarnára sül és ropogós lesz.
A sütési idő sütőtől függően változhat, ezért figyelj oda, hogy a tészta ne égjen meg.
Hagyd pihenni 5 percig sütés után, majd szeleteld fel, és azonnal tálald.
A pihentetés után könnyebben szeletelhető a focaccia.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.