Pizza Focaccia sóval és olívaolajjal Ligúriából

Pizza Focaccia – Ligúria, tészta sóval és olajjal

A Pizza Focaccia a ligúriai konyha egyszerűségét és eleganciáját tükrözi. Az olívaolaj és a tengeri só tiszta íze, valamint a tészta puha belseje és ropogós külseje teszi ezt a kenyérféleséget különlegessé. Ez az étel tökéletes választás akár önmagában, akár kiegészítőként egy mediterrán vacsorához.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 25 perc
Teljes 40 perc
950 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
500 g Liszt
300 ml Víz
15 g Friss élesztő
10 g
50 ml Olívaolaj
5 g Durva tengeri só
5 g Rozmaring (opcionális)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    Keverd össze a lisztet a sóval egy nagy tálban. Oldd fel az élesztőt langyos vízben, majd add hozzá a liszthez.

    A víz ne legyen se túl hideg, se túl meleg, mert a túl hideg nem aktiválja az élesztőt, a túl meleg pedig elpusztítja.

    2

    Gyúrd a tésztát, amíg sima és rugalmas lesz, majd adj hozzá 30 ml olívaolajat, és dolgozd bele a tésztába.

    A tésztát legalább 10 percig gyúrd, hogy a glutén megfelelően kifejlődjön. Ha a tészta túl ragacsos, adj hozzá egy kevés lisztet, de csak óvatosan, nehogy túl száraz legyen.

    3

    Fedd le a tésztát, és hagyd kelni meleg helyen körülbelül 1 órán át, amíg a duplájára nő.

    A tésztát letakarhatod konyharuhával vagy folpackkal. Fontos, hogy a helyiség meleg legyen, hogy a tészta megfelelően megkeljen. Ha nincs meleg hely, a sütőt is bekapcsolhatod alacsony hőfokon (kb. 50°C), és ott kelesztheted a tésztát.

    4

    Melegítsd elő a sütőt 220°C-ra, és készíts elő egy tepsit, amit vékonyan kend meg olívaolajjal.

    A sütőt érdemes a sütés megkezdése előtt legalább 20 perccel bekapcsolni, hogy megfelelően felforrósodjon.

    5

    Nyújtsd ki a tésztát a tepsi méretéhez illeszkedően, majd az ujjaddal készíts kis mélyedéseket a tésztán.

    A mélyedések segítenek, hogy az olívaolaj egyenletesen eloszoljon a tésztán, és ropogósra süljön.

    6

    Locsold meg a tésztát a maradék olívaolajjal, szórd meg durva tengeri sóval, és ha szeretnéd, adj hozzá friss rozmaringot.

    A durva tengeri só intenzívebb ízt ad a focacciának. A rozmaring helyett más fűszernövényeket is használhatsz, például zsályát vagy kakukkfüvet.

    7

    Süsd a focacciát 20-25 percig, amíg a tészta aranybarnára sül és ropogós lesz.

    A sütési idő sütőtől függően változhat, ezért figyelj oda, hogy a tészta ne égjen meg.

    8

    Hagyd pihenni 5 percig sütés után, majd szeleteld fel, és azonnal tálald.

    A pihentetés után könnyebben szeletelhető a focaccia.