Plăcintă dióval tálalva, aranybarna tésztával és gazdag diótöltelékkel

Plăcintă dióval

A plăcintă dióval egy hagyományos magyar sütemény, amelyet sok család készít ünnepi alkalmakkor. A diós pite egyszerű, de ínycsiklandó, és a gazdag diótöltelék adja meg az étel különleges ízét. A pite tésztáját lágy és édesítetlen formában készítjük, amely tökéletes alapja a diós tölteléknek. A plăcintă dióval hagyományos sütemény, amely egyaránt népszerű a téli hónapokban és a nagyobb ünnepeken.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 30 perc
Teljes 45 perc
1200 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
500 g Liszt
200 g Dió
150 g Cukor
100 g Vaj
250 ml Tej
2 db Tojás
10 g Élesztő
1 ek. Vaníliás cukor
1 csipet

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A lisztet egy tálban keverd össze a sóval és az élesztővel. Add hozzá a vajat, majd a tejet és a tojásokat, és gyúrd sima tésztává.

    A tészta ne legyen túl ragacsos, de ne is túl kemény, ha szükséges, adj hozzá még egy kis tejet.

    2

    A tésztát letakarva pihentesd 30-40 percig, hogy megkeljen.

    A tészta kelesztése fontos lépés, így érdemes meleg helyen pihentetni, hogy gyorsan megkeljen.

    3

    A diót apróra vágd, majd keverd össze a cukorral és a vaníliás cukorral.

    Ha finomabb diót szeretnél, megpiríthatod egy serpenyőben, mielőtt belekevered a töltelékbe.

    4

    A megkelt tésztát oszd két részre, és nyújtsd ki őket, hogy két egyenlő nagyságú lapot kapj.

    Ha nem tudod egyenletesre nyújtani, pihentesd még egy kicsit a tésztát, hogy rugalmasabb legyen.

    5

    Az egyik tésztalapot tedd egy sütőformába, és halmozd rá a diótölteléket, majd tedd rá a másik tésztalapot.

    A tölteléket egyenletesen oszlasd el, hogy minden falat gazdag dióval legyen tele.

    6

    A tetejét is kend meg egy tojással, hogy szép aranybarna legyen sütés után.

    A tojás felhordása előtt villával kicsit lyukassz meg a tésztát, hogy a gőz távozni tudjon.

    7

    Süsd 180 °C-ra előmelegített sütőben 25-30 percig, vagy amíg a teteje aranybarnára sül.

    Ha a teteje túl gyorsan megpirul, takard le alufóliával, hogy a belseje is átsüljön.