Frissen sült házi pogácsa

Pogácsa - Magyar kelt tészta

A pogácsa a magyar konyha egyik legismertebb péksüteménye, amelyet már az Árpád-korban is készítettek. Eredetileg a kemencében sült kenyértészta maradékaiból formázták, később azonban önálló étellé vált. A sós, vajas vagy sajtos változatok mind népszerűek, és gyakran társasági események, ünnepek elmaradhatatlan kellékei. Ez a hagyományos recept biztosítja a tökéletesen ropogós és ízletes pogácsa elkészítését, amely frissen a legfinomabb.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 40 perc
1800 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 12
500 g Búzaliszt
250 ml Tej
25 g Friss élesztő
100 g Vaj
10 g
5 g Kristálycukor
1 db Tojás
100 g Reszelt sajt (opcionális)
1 db Tojás (kenéshez)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Langyosítsd meg a tejet, keverd bele a cukrot és morzsold bele az élesztőt. Hagyd állni 10 percig, amíg habos lesz.

    A tej ne legyen se túl hideg, se túl meleg, mert a túl hideg nem aktiválja az élesztőt, a túl meleg pedig elpusztítja. Ha az élesztő nem habosodik fel, akkor valószínűleg nem jó, és újat kell használnod.

    2

    Egy nagy tálban keverd össze a lisztet és a sót. Add hozzá a felkockázott vajat és morzsold el benne.

    A vaj legyen hideg, mert így könnyebb elmorzsolni a liszttel. Használhatsz késes aprítót is a vaj és a liszt összekeverésére.

    3

    Öntsd hozzá az élesztős tejet és a tojást, majd gyúrd össze lágy, rugalmas tésztává.

    A tészta akkor jó, ha elválik az edény falától és nem ragad. Ha túl ragacsos, adj hozzá egy kevés lisztet. Ha túl száraz, egy kevés tejet.

    4

    Takard le egy konyharuhával, és hagyd kelni meleg helyen kb. 1 órán át, amíg a duplájára nő.

    A tésztát meleg helyen keleszd, például a sütőben, ha előtte egy kicsit bekapcsoltad és kikapcsoltad, vagy egy meleg radiátor közelében. A kelési idő függ a hőmérséklettől.

    5

    Enyhén lisztezett felületen nyújtsd ki a tésztát kb. 2 cm vastagra, majd egy éles késsel vagdosd be a tetejét rácsosan.

    A bevagdosás nemcsak szebbé teszi a pogácsákat, hanem segít abban is, hogy egyenletesen süljenek meg.

    6

    Egy kis pogácsaszaggatóval szúrd ki a formákat, és helyezd sütőpapírral bélelt tepsire.

    Ha nincs pogácsaszaggatód, használhatsz egy poharat vagy egy éles késsel vághatod ki a formákat.

    7

    Kend meg a tetejüket felvert tojással, és ha szeretnéd, szórd meg reszelt sajttal.

    A tojás szép színt ad a pogácsáknak. A sajtot a sütés végén szórd rá, hogy ne égjen meg.

    8

    Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra, és süsd a pogácsákat 18-20 percig, amíg aranybarnák nem lesznek.

    A sütési idő függ a sütőtől, ezért figyelj a pogácsákra. Ha túl hamar barnulnak, vedd lejjebb a hőfokot.

    9

    Hagyd hűlni néhány percig, majd tálald frissen!

    A pogácsák frissen a legfinomabbak, de másnap is finomak, ha légmentesen záródó edényben tárolod őket.