Langyosítsd meg a tejet, keverd bele a cukrot és morzsold bele az élesztőt. Hagyd állni 10 percig, amíg habos lesz.
A tej ne legyen se túl hideg, se túl meleg, mert a túl hideg nem aktiválja az élesztőt, a túl meleg pedig elpusztítja. Ha az élesztő nem habosodik fel, akkor valószínűleg nem jó, és újat kell használnod.
Egy nagy tálban keverd össze a lisztet és a sót. Add hozzá a felkockázott vajat és morzsold el benne.
A vaj legyen hideg, mert így könnyebb elmorzsolni a liszttel. Használhatsz késes aprítót is a vaj és a liszt összekeverésére.
Öntsd hozzá az élesztős tejet és a tojást, majd gyúrd össze lágy, rugalmas tésztává.
A tészta akkor jó, ha elválik az edény falától és nem ragad. Ha túl ragacsos, adj hozzá egy kevés lisztet. Ha túl száraz, egy kevés tejet.
Takard le egy konyharuhával, és hagyd kelni meleg helyen kb. 1 órán át, amíg a duplájára nő.
A tésztát meleg helyen keleszd, például a sütőben, ha előtte egy kicsit bekapcsoltad és kikapcsoltad, vagy egy meleg radiátor közelében. A kelési idő függ a hőmérséklettől.
Enyhén lisztezett felületen nyújtsd ki a tésztát kb. 2 cm vastagra, majd egy éles késsel vagdosd be a tetejét rácsosan.
A bevagdosás nemcsak szebbé teszi a pogácsákat, hanem segít abban is, hogy egyenletesen süljenek meg.
Egy kis pogácsaszaggatóval szúrd ki a formákat, és helyezd sütőpapírral bélelt tepsire.
Ha nincs pogácsaszaggatód, használhatsz egy poharat vagy egy éles késsel vághatod ki a formákat.
Kend meg a tetejüket felvert tojással, és ha szeretnéd, szórd meg reszelt sajttal.
A tojás szép színt ad a pogácsáknak. A sajtot a sütés végén szórd rá, hogy ne égjen meg.
Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra, és süsd a pogácsákat 18-20 percig, amíg aranybarnák nem lesznek.
A sütési idő függ a sütőtől, ezért figyelj a pogácsákra. Ha túl hamar barnulnak, vedd lejjebb a hőfokot.
Hagyd hűlni néhány percig, majd tálald frissen!
A pogácsák frissen a legfinomabbak, de másnap is finomak, ha légmentesen záródó edényben tárolod őket.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.