Krémes polenta spenóttal és fokhagymával tálalva, kerámia tálban

Polenta spenóttal és fokhagymával

A polenta története Észak-Olaszországban kezdődik, ahol a vidéki emberek évszázadok óta fogyasztják ezt a laktató, egyszerű ételt. Történeti háttér: A spenótos változat későbbi, modern adaptáció, amely tökéletesen illeszkedik a mediterrán konyha egészségtudatos irányzatába. Technikai tanács: A spenótot rövid ideig kell párolni, hogy megőrizze színét és frissességét – a fokhagyma pedig aromát ad a teljes fogásnak. Felhasználói élmény: Ez a fogás ideális hétköznapi ebédként vagy köretként sült húsok mellé. Könnyed, mégis tápláló, és gyorsan elkészíthető. Tipp: Frissen reszelt citromhéjjal tálalva még frissebb, tavasziasabb ízt adhatunk neki.

Előkészület 10 perc
Elkészítés 35 perc
Teljes 45 perc
980 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
200 g Kukoricadara (finomszemcsés)
800 ml Víz
1 tk.
150 g Friss spenótlevél
2 db Fokhagyma
2 ek. Olívaolaj
50 g Reszelt parmezán sajt
30 g Vaj
0.25 tk. Fekete bors

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    Forrald fel a vizet egy nagyobb lábasban, sózd meg, majd lassan, folyamatos keverés mellett szórd bele a kukoricadarát.

    Keveréshez habverőt használj, hogy sima, csomómentes polentát kapj – ez az állag kulcsa!

    2

    Kis lángon főzd a polentát 30–35 percig, rendszeresen kevergetve, amíg sűrű, krémes állaga lesz.

    Ha a polenta túl sűrűvé válik, egy kevés forró vizet adhatsz hozzá főzés közben.

    3

    Amíg a polenta fő, tisztítsd meg a spenótot és a fokhagymát. A fokhagymát szeleteld fel vékonyra.

    A spenótot alaposan mosd meg, hogy ne maradjon benne homok vagy szennyeződés.

    4

    Egy serpenyőben hevítsd fel az olívaolajat, majd pirítsd meg a fokhagymaszeleteket 1-2 percig. Add hozzá a spenótot, és kevergetve párold, amíg összeesik (kb. 3-4 perc).

    Ne pirítsd túl a fokhagymát, mert keserű lesz – csak addig süsd, amíg illatozni kezd!

    5

    A kész polentát húzd le a tűzről, add hozzá a vajat és a reszelt parmezánt, majd keverd bele a párolt fokhagymás spenótot.

    Ha rusztikusabb textúrát szeretnél, a spenótot csak durvára vágd, ne aprítsd túl finomra.

    6

    Tálald azonnal melegen, frissen őrölt borssal megszórva. Kínálhatod önálló fogásként vagy grillezett húsok, halak mellé köretként.

    Ha megmarad, hagyd kihűlni, majd szeletelhető és serpenyőben ropogósra süthető másnap.