Polenta sült cukkínivel, krémes alap ropogós zöldségkarikákkal tálalva

Polenta sült cukkínivel

A polenta története egészen az ókori Rómáig nyúlik vissza, amikor még árpából vagy kölesből készítették. A kukorica elterjedése után vált az étel mai formájává, különösen Észak-Olaszországban. Történeti háttér: A cukkínivel való kombináció modern, egészségtudatos változat, amely ötvözi a hagyományos krémes állagot és a ropogós sült zöldségek frissességét. Technikai tanács: A cukkínit érdemes magas hőmérsékleten sütni, hogy a vizes állaga ne áztassa el a polentát, és a szeletek kissé karamellizálódjanak. Felhasználói élmény: Ez a fogás tökéletes választás könnyű ebédhez vagy húsmentes vacsorához. Tálalható friss zöldfűszerekkel, citromreszelékkel vagy akár egy kevés sült feta sajttal is, ha gazdagabb ízvilágra vágysz.

Előkészület 10 perc
Elkészítés 35 perc
Teljes 45 perc
880 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
200 g Kukoricadara (finomszemcsés)
800 ml Víz
1 tk.
30 g Vaj
40 g Reszelt parmezán sajt
2 db Cukkíni
2 ek. Olívaolaj
1 db Fokhagyma
0.25 tk. Fekete bors

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    Melegítsd elő a sütőt 200°C-ra. A cukkíniket mosd meg, vágd kb. fél centi vastag karikákra, majd tedd sütőpapíros tepsire. Locsold meg olívaolajjal, szórd meg sóval, borssal, és reszelt fokhagymával.

    Ne zsúfold túl a tepsit, hogy a cukkíni szépen süljön, ne párolódjon – így ropogósabb marad.

    2

    Süsd a cukkínit 20–25 percig, amíg aranybarnára sül és enyhén karamellizálódik a széle.

    Félidőben fordítsd meg a szeleteket, hogy egyenletesen piruljanak.

    3

    Forrald fel a vizet egy nagy lábasban, add hozzá a sót, majd fokozatosan szórd bele a kukoricadarát, folyamatos keverés mellett.

    Kezdetben habverőt használj, hogy elkerüld a csomók kialakulását és simább legyen az állaga.

    4

    Főzd a polentát kis lángon 30–35 percig, gyakori kevergetéssel, amíg sűrű, krémes lesz.

    Ha túl sűrűnek találod, főzés közben adj hozzá egy kevés forró vizet vagy extra olívaolajat.

    5

    Vedd le a tűzről, add hozzá a vajat és a parmezánt, majd alaposan keverd el, amíg teljesen elolvadnak.

    A parmezánnal gazdagabbá és selymesebbé válik a polenta – mindig forrón keverd bele.

    6

    Tálald a polentát forrón, mélytányérban vagy lapos tálon, és halmozd a tetejére a frissen sült cukkíniszeleteket.

    Díszítheted friss bazsalikommal vagy petrezselyemmel is, ha még színesebb tálalást szeretnél.