Krémes polenta sült kolbásszal tálalva, egyszerű és laktató fogásként

Polenta sült kolbásszal

A polenta hagyományosan az olasz konyha része, de Magyarországon is egyre népszerűbb, főként sós változataiban. Történeti háttér: A kukoricadara a 17. században jelent meg Európában, és azóta számos vidéken a népi konyha alapjává vált. A kolbásszal tálalt polenta ötvözi az olasz selymességet a magyaros fűszerességgel. Technikai tanács: A kolbászból kisülő zsír természetes fűszere a polentának, érdemes ezt a lépést nem siettetni – hagyd, hogy szépen átsüljön. Felhasználói élmény: Ez az étel tökéletes választás hideg napokra, amikor tartalmas, házias fogásra vágyunk. Ráadásul jól variálható: akár zöldségekkel vagy tükörtojással is kiegészíthető.

Előkészület 10 perc
Elkészítés 35 perc
Teljes 45 perc
1680 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
200 g Kukoricadara (finomszemcsés)
800 ml Víz
1 tk.
30 g Vaj
50 g Reszelt parmezán sajt
0.25 tk. Fekete bors
4 db Kolbász (sütni való)
1 ek. Olívaolaj

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy nagyobb lábasban forrald fel a vizet, majd add hozzá a sót. Mikor felforrt, folyamatos keverés mellett szórd bele a kukoricadarát.

    Használj habverőt a kezdeti keveréshez, hogy elkerüld a csomósodást – így sima és krémes lesz a polenta.

    2

    Csökkentsd a lángot, és kevergetve főzd 30–35 percig, amíg a polenta besűrűsödik és sima állagot kap.

    Ne hagyd magára – a kukoricadara könnyen leéghet, ha nem kevered gyakran!

    3

    Vedd le a polentát a tűzről, add hozzá a vajat és a reszelt parmezánt, majd alaposan keverd el, amíg teljesen elolvadnak benne.

    A sajt selymesebb állagot és gazdagabb ízt ad – mindig forrón keverd bele, így tökéletesen beleolvad.

    4

    Amíg a polenta fő, melegíts fel egy serpenyőt közepes hőmérsékleten, adj hozzá olívaolajat, majd tedd bele a kolbászokat és süsd őket oldalanként kb. 8-10 percig, amíg szép aranybarna kérget kapnak és átsülnek.

    Szurkáld meg egy villával a kolbászokat sütés előtt, így nem fognak megrepedni és a zsírjuk egyenletesen kisül.

    5

    Tálaláskor kanalazd a forró polentát tányérra vagy tálba, majd helyezd a tetejére a frissen sült kolbászt. Azonnal fogyaszd melegen.

    Ha extra ízre vágysz, csepegtess egy kevés kisült kolbászzsírt a polenta tetejére – fokozza az ízeket!