A sárgarépát hámozd meg, vágd hasábokra, majd keverd össze egy tálban az olívaolajjal, sóval, borssal és a kakukkfűvel. Rendezd el egy sütőpapírral bélelt tepsin, és süsd előmelegített 200°C-os sütőben 25-30 percig, amíg aranybarnára sül.
A répa akkor jó, ha enyhén karamellizált a széle – ne süsd túl, mert kiszáradhat!
Közben forrald fel a vizet egy közepes lábasban, adj hozzá sót, majd folyamatos keverés mellett lassan szórd bele a kukoricadarát.
Mindig keverd folyamatosan, hogy ne csomósodjon össze – használj habverőt az elején!
Főzd alacsony lángon, gyakori keverés mellett kb. 10-15 percig, amíg sűrű, krémes állagot kapsz. Ha túlságosan besűrűsödne, adhatsz még egy kevés vizet.
Lassan főzd, nehogy lekapjon az aljára – vastag falú edényt használj!
Ha elkészült a polenta, vedd le a tűzről, keverd bele a vajat és a reszelt parmezánt, majd hagyd lefedve pár percig pihenni.
A pihentetés alatt az ízek összeérnek, és a textúra még krémesebb lesz.
Tálald a forró polentát a frissen sült répával a tetején vagy mellette, azonnal fogyaszd melegen.
Díszítésként szórhatsz még egy kis extra parmezánt vagy friss zöldfűszert a tetejére.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.