Krémes polenta sült sárgarépával tálalva, friss és rusztikus stílusban

Polenta sült répával

A polenta, az olasz vidékek egyik legősibb fogása, eredetileg a szegények eledelének számított, mára viszont az egyik legnépszerűbb alapételként szerepel a mediterrán konyhákban. Ezt a verziót sült sárgarépával egészítjük ki, ami nemcsak színt, hanem egy természetes édességet is ad az ételhez. Képzeld el, ahogy a vajjal és parmezánnal gazdagított, gőzölgő polenta lágyan terül el a tányéron, és a tetején ott sorakoznak a sütőben enyhén karamellizálódott, fűszeres répahasábok. Ez a recept egyszerű, mégis kifinomult – ideális hétköznapi vacsorára vagy vendégváró fogásként. Tipp: ha időd engedi, a polentát megszilárdulva felszeletelheted és ropogósra is sütheted serpenyőben vagy sütőben – így egy új textúrát adhatsz az ételhez. Az ízek harmóniája, a polenta krémessége és a répa édeskés karaktere garantáltan meggyőzi még a húsrajongókat is.

Előkészület 10 perc
Elkészítés 30 perc
Teljes 40 perc
1100 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
150 g Kukoricadara (finom)
600 ml Víz
40 g Vaj
30 g Parmezán sajt (reszelt)
1 tk.
4 db Sárgarépa
2 ek. Olívaolaj
0.5 tk. Fekete bors
1 tk. Kakukkfű (szárított vagy friss)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A sárgarépát hámozd meg, vágd hasábokra, majd keverd össze egy tálban az olívaolajjal, sóval, borssal és a kakukkfűvel. Rendezd el egy sütőpapírral bélelt tepsin, és süsd előmelegített 200°C-os sütőben 25-30 percig, amíg aranybarnára sül.

    A répa akkor jó, ha enyhén karamellizált a széle – ne süsd túl, mert kiszáradhat!

    2

    Közben forrald fel a vizet egy közepes lábasban, adj hozzá sót, majd folyamatos keverés mellett lassan szórd bele a kukoricadarát.

    Mindig keverd folyamatosan, hogy ne csomósodjon össze – használj habverőt az elején!

    3

    Főzd alacsony lángon, gyakori keverés mellett kb. 10-15 percig, amíg sűrű, krémes állagot kapsz. Ha túlságosan besűrűsödne, adhatsz még egy kevés vizet.

    Lassan főzd, nehogy lekapjon az aljára – vastag falú edényt használj!

    4

    Ha elkészült a polenta, vedd le a tűzről, keverd bele a vajat és a reszelt parmezánt, majd hagyd lefedve pár percig pihenni.

    A pihentetés alatt az ízek összeérnek, és a textúra még krémesebb lesz.

    5

    Tálald a forró polentát a frissen sült répával a tetején vagy mellette, azonnal fogyaszd melegen.

    Díszítésként szórhatsz még egy kis extra parmezánt vagy friss zöldfűszert a tetejére.