A póréhagymát alaposan mosd meg, majd karikázd fel vékonyan.
A póréhagyma gyakran homokos, ezért érdemes hosszában is bevágni és átöblíteni a leveleket.
A burgonyát hámozd meg, és vágd kisebb kockákra.
A kockák mérete legyen nagyjából egyforma, hogy egyenletesen főjenek meg.
Egy lábasban olvaszd fel a vajat, és párold meg rajta a póréhagymát közepes lángon 5 percig, amíg megpuhul.
A póréhagymát ne pirítsd, csak párold, hogy ne barnuljon meg és ne keseredjen meg.
Add hozzá a burgonyát, majd öntsd fel az alaplével, és főzd közepes lángon kb. 20 percig, amíg a zöldségek teljesen megpuhulnak.
Ha nincs alaplé, használhatsz vizet is, de az alaplé ízesebb lesz.
Egy botmixer segítségével pürésítsd a levest, amíg teljesen sima állagú nem lesz.
Legyél óvatos a forró leves pürésítésekor, mert kifröccsenhet. Kezdd alacsony fokozaton.
Öntsd hozzá a tejszínt, majd ízesítsd sóval, borssal és szerecsendióval. Keverd jól össze, és forrald még 2-3 percig.
A tejszíntől a leves krémesebb és lágyabb lesz. A szerecsendió nagyon jól illik a póréhagymához, de ne vidd túlzásba.
Tálalás előtt hagyd kissé hűlni, majd díszítsd friss metélőhagymával vagy pirított kenyérkockákkal.
A pirított kenyérkockák extra ropogósságot adnak a levesnek. A metélőhagyma friss, üde ízt kölcsönöz.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.