A lisztet egy nagy keverőtálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, majd elkeverjük. Ez segít a tészta egyenletes állagának elérésében.
A liszt szitálása segít elkerülni a csomókat és levegősebbé teszi a tésztát.
Az élesztőt elkeverjük a langyos vízben, majd hozzáadjuk a liszthez. Beleöntjük az olívaolajat is, majd elkezdjük összedolgozni a tésztát.
A víz hőmérséklete nagyon fontos, ne legyen se túl hideg, se túl meleg, mert az befolyásolja az élesztő működését.
A tésztát addig gyúrjuk, amíg sima és rugalmas nem lesz. Ha ragad, kevés lisztet adhatunk hozzá, de ne túl sokat, mert kiszáríthatja a tésztát.
A tészta akkor jó, ha elválik az edény falától és rugalmas tapintású.
Egy enyhén olajozott tálban lefedve kelesztjük kb. 1 órán át, amíg a duplájára nő.
A tálat takarjuk le konyharuhával vagy folpackkal, hogy a tészta ne száradjon ki a kelesztés során.
A póréhagymát vékony karikákra vágjuk, a fokhagymát finomra aprítjuk. Egy serpenyőben kevés olívaolajon közepes lángon megpároljuk, amíg puha lesz.
A póréhagymát ne pirítsuk, csak pároljuk, hogy édesebb maradjon.
A füstölt sajtot és a mozzarellát lereszeljük, majd összekeverjük a tejföllel, az oregánóval és a fekete borssal.
A sajt mennyiségét ízlés szerint változtathatjuk, használhatunk más sajtféléket is.
A megpárolt póréhagymát és fokhagymát a tejfölös-sajtos keverékhez adjuk, majd alaposan összedolgozzuk, hogy krémes, ízletes tölteléket kapjunk.
A tölteléket kóstoljuk meg és ízesítsük, ha szükséges.
A megkelt tésztát lisztezett felületen átgyúrjuk, majd 4 egyenlő részre osztjuk, és mindegyiket kör alakúra nyújtjuk.
A tésztát ne nyújtsuk túl vékonyra, különben elszakadhat.
A tölteléket egyenletesen elosztjuk a tészták felén, ügyelve arra, hogy a szélek szabadon maradjanak.
Ne tegyünk túl sok tölteléket, mert kifolyhat sütés közben.
A tésztát félbehajtjuk, a széleit lenyomkodjuk, majd egy villa segítségével jól összenyomjuk, hogy sütés közben ne nyíljon szét.
A villa használata biztosítja, hogy a szélek teljesen lezáródjanak, így a töltelék nem fog kifolyni.
A calzonékat sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, majd felvert tojással lekenjük, hogy szép aranybarna színt kapjanak.
A tojás helyett használhatunk egy kis tejet vagy olívaolajat is a tetejére kenve a szép szín eléréséhez.
Előmelegített sütőben 200°C-on kb. 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük.
A sütési idő sütő függő, figyeljük a calzonékat, nehogy megégjenek.
A kész calzonékat pár percig pihentetjük, majd melegen tálaljuk.
A pihentetés után könnyebben szeletelhetők a calzonék.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.