Frissen sült Póréhagymás Calzone

Póréhagymás calzone

A póréhagyma egy különleges és lágy ízű hagymaféle, amely számos mediterrán ételben megtalálható. Ez a calzone egy igazán krémes és fűszeres változat, amely tejföllel és sajttal ötvözi a póréhagyma finom, enyhén édeskés ízét. Tökéletes egy könnyű, de laktató vacsorára vagy vegetáriánus fogásként is kiválóan megállja a helyét.

Előkészület 25 perc
Elkészítés 25 perc
Teljes 50 perc
770 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
500 g Búzaliszt
7 g Száraz élesztő
300 ml Meleg víz
10 g
30 ml Olívaolaj
200 g Mozzarella sajt
150 g Póréhagyma
2 gerezd Fokhagyma
100 g Füstölt sajt
150 g Tejföl
0.5 tk. Fekete bors
1 tk. Oregánó
1 db Tojás

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A lisztet egy nagy keverőtálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, majd elkeverjük. Ez segít a tészta egyenletes állagának elérésében.

    A liszt szitálása segít elkerülni a csomókat és levegősebbé teszi a tésztát.

    2

    Az élesztőt elkeverjük a langyos vízben, majd hozzáadjuk a liszthez. Beleöntjük az olívaolajat is, majd elkezdjük összedolgozni a tésztát.

    A víz hőmérséklete nagyon fontos, ne legyen se túl hideg, se túl meleg, mert az befolyásolja az élesztő működését.

    3

    A tésztát addig gyúrjuk, amíg sima és rugalmas nem lesz. Ha ragad, kevés lisztet adhatunk hozzá, de ne túl sokat, mert kiszáríthatja a tésztát.

    A tészta akkor jó, ha elválik az edény falától és rugalmas tapintású.

    4

    Egy enyhén olajozott tálban lefedve kelesztjük kb. 1 órán át, amíg a duplájára nő.

    A tálat takarjuk le konyharuhával vagy folpackkal, hogy a tészta ne száradjon ki a kelesztés során.

    5

    A póréhagymát vékony karikákra vágjuk, a fokhagymát finomra aprítjuk. Egy serpenyőben kevés olívaolajon közepes lángon megpároljuk, amíg puha lesz.

    A póréhagymát ne pirítsuk, csak pároljuk, hogy édesebb maradjon.

    6

    A füstölt sajtot és a mozzarellát lereszeljük, majd összekeverjük a tejföllel, az oregánóval és a fekete borssal.

    A sajt mennyiségét ízlés szerint változtathatjuk, használhatunk más sajtféléket is.

    7

    A megpárolt póréhagymát és fokhagymát a tejfölös-sajtos keverékhez adjuk, majd alaposan összedolgozzuk, hogy krémes, ízletes tölteléket kapjunk.

    A tölteléket kóstoljuk meg és ízesítsük, ha szükséges.

    8

    A megkelt tésztát lisztezett felületen átgyúrjuk, majd 4 egyenlő részre osztjuk, és mindegyiket kör alakúra nyújtjuk.

    A tésztát ne nyújtsuk túl vékonyra, különben elszakadhat.

    9

    A tölteléket egyenletesen elosztjuk a tészták felén, ügyelve arra, hogy a szélek szabadon maradjanak.

    Ne tegyünk túl sok tölteléket, mert kifolyhat sütés közben.

    10

    A tésztát félbehajtjuk, a széleit lenyomkodjuk, majd egy villa segítségével jól összenyomjuk, hogy sütés közben ne nyíljon szét.

    A villa használata biztosítja, hogy a szélek teljesen lezáródjanak, így a töltelék nem fog kifolyni.

    11

    A calzonékat sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, majd felvert tojással lekenjük, hogy szép aranybarna színt kapjanak.

    A tojás helyett használhatunk egy kis tejet vagy olívaolajat is a tetejére kenve a szép szín eléréséhez.

    12

    Előmelegített sütőben 200°C-on kb. 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük.

    A sütési idő sütő függő, figyeljük a calzonékat, nehogy megégjenek.

    13

    A kész calzonékat pár percig pihentetjük, majd melegen tálaljuk.

    A pihentetés után könnyebben szeletelhetők a calzonék.