Céklás-édesburgonyás püré világos tálban, sima és krémes textúrával, olívaolajjal meglocsolva

Prebiotikus céklás-édesburgonyás püré

A pürék az egyszerű és gyors ételek közé tartoznak, mégis rengeteg variációs lehetőséget rejtenek magukban – különösen, ha egészséges, prebiotikus összetevőket használunk. A cékla és az édesburgonya nemcsak színükben harmonizálnak, de tápláló rostjaik révén együttesen támogatják az emésztést és a bélflóra egyensúlyát is. Ez az étel egyszerre klasszikus és modern: a sima, krémes textúra visszahozza a házias ízeket, miközben a póréhagymás alap és az olívaolaj frissítő, mai karaktert ad. Ahogy a meleg püré gőzölög a tányéron, finom földes és édeskés illatok töltik meg a konyhát – tökéletes köret grillezett zöldségekhez vagy akár önálló vacsoraként is. Szezonális, egyszerű, mégis tápláló.

Előkészület 10 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 30 perc
460 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 2
200 g Főtt cékla
300 g Főtt édesburgonya
1 db Póréhagyma
2 ek. Olívaolaj
1 ek. Citromlé
0.5 tk.
0.25 tk. Fekete bors

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A céklát és édesburgonyát megfőzzük vagy előre főzve használjuk. Meghámozzuk, majd kisebb darabokra vágjuk a könnyebb pürésítéshez.

    A céklát érdemes héjában főzni, majd főzés után lehúzni a héját – így jobban megőrzi színét és ízét.

    2

    A póréhagymát megtisztítjuk és karikákra vágjuk, majd egy serpenyőben olívaolajon 5-6 percig pároljuk, míg megpuhul és enyhén karamellizálódik.

    Kis lángon párold a póréhagymát, így nem ég meg és kellemes édes ízt ad a pürének.

    3

    A főtt céklát, édesburgonyát, párolt póréhagymát, citromlevet, sót és borsot turmixgépbe tesszük, és sima állagú pürévé dolgozzuk.

    Ha túl sűrű a püré, egy kevés főzőlével vagy vízzel hígíthatod – mindig apránként adj hozzá!

    4

    A kész pürét kóstolás után még ízesíthetjük, majd melegen vagy langyosan tálaljuk köretként vagy önálló ételként.

    Tálaláskor locsolj a tetejére pár csepp extra szűz olívaolajat a még selymesebb textúráért.