Sült céklás és édesburgonyás saláta rukkolával és póréhagymakarikákkal tálalva

Prebiotikus céklás-édesburgonyás saláta

Történeti háttér: A saláta műfaja már az ókori görög és római kultúrákban is létezett, ám a sült zöldséges változatok népszerűsége csak az utóbbi évtizedekben nőtt meg a modern, egészségtudatos étkezésnek köszönhetően. A cékla és az édesburgonya párosa nemcsak ízben, hanem táplálkozás-élettani szempontból is kiváló kombináció – magas rosttartalmuk miatt kiváló prebiotikus alapanyagnak számítanak. Érzelmi felvezetés: Ahogy a sütőből kiszálló illatok betöltik a konyhát, a karamellizálódott zöldségek melegséget árasztanak, és meghozzák az étvágyat. Technikai tanács: A céklát mindig külön kezeld a többi zöldségtől, mert hajlamos minden mást elszínezni. Ha egyenletesebb sülést szeretnél, keverd össze a zöldségeket kevés keményítővel is. Felhasználói élmény: Ez a saláta kiváló választás könnyű ebédként vagy akár vacsoraként is. Fogyasztható magában, vagy tálalható például sült csicseriborsóval, quinoa-val vagy pirított dióval kiegészítve is.

Előkészület 10 perc
Elkészítés 30 perc
Teljes 40 perc
460 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 2
200 g Cékla (hámozva, felkockázva)
200 g Édesburgonya (hámozva, felkockázva)
50 g Póréhagyma (vékony karikákra vágva)
100 g Rukkola vagy bébispenót
2 ek. Olívaolaj
1 ek. Citromlé
1 csipet
1 csipet Őrölt fekete bors

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    Melegítsd elő a sütőt 200°C-ra. A céklát és az édesburgonyát keverd össze 1 evőkanál olívaolajjal, sóval és borssal, majd helyezd sütőpapíros tepsire.

    Használj külön sarkokat a céklának és az édesburgonyának, hogy ne színezzék el egymást.

    2

    Süsd a zöldségeket kb. 25-30 percig, amíg megpuhulnak és kissé megpirulnak. Közben egyszer fordítsd meg őket.

    A kisebb darabok gyorsabban megsülnek – figyeld a tepsit, nehogy túlpiruljon!

    3

    A póréhagymát karikázd fel vékonyan, és forrázd le forró vízzel 1 percig, majd azonnal hűtsd le hideg vízben.

    Ez a lépés enyhíti a hagyma erősségét, és kellemesebb ízt ad a salátához.

    4

    A salátaalapot (rukkolát vagy bébispenótot) helyezd a tál aljára, erre halmozd a sült zöldségeket és a póréhagymakarikákat.

    Tálalás előtt keverd össze az olívaolajat a citromlével, és locsold meg vele a salátát közvetlenül fogyasztás előtt.