Fűszeres csicseriborsó pörkölt sűrű szafttal tálalva egy semleges hátterű tányéron

Prebiotikus fűszeres csicseriborsó pörkölt

A csicseriborsó története az ókori Közel-Keletre nyúlik vissza, ahol már több ezer évvel ezelőtt is alapélelmiszerként fogyasztották. A prebiotikus étrend ma újra felfedezte ezt a tápláló hüvelyest, mivel segíti az emésztést és támogatja a bélflóra egészségét. A fűszeres csicseriborsó pörkölt egy modern változat, amely ötvözi a tradicionális fűszerezést az egészségtudatos alapanyagválasztással. A fokhagyma, kömény és kurkuma nemcsak ízesítenek, hanem gyulladáscsökkentő hatással is bírnak. Képzeld el, ahogy a fűszerek illata megtölti a konyhát, miközben a csicseriborsó szaftosan párolódik. A recept titka a rövid ideig pirított fűszerekben rejlik, melyek így intenzívebben adják át ízüket. Ez az étel tökéletes egy könnyed ebédhez vagy vacsorához, sőt, akár előre is elkészíthető, mert másnap még finomabb!

Előkészület 10 perc
Elkészítés 25 perc
Teljes 35 perc
920 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
400 g Csicseriborsó (főtt vagy konzerv)
1 db Vöröshagyma
3 gerezd Fokhagyma
2 ek. Kókuszolaj
1 tk. Őrölt kömény
1 tk. Kurkuma
1 tk. Füstölt paprika
0.5 tk. Őrölt fahéj
2 ek. Paradicsompüré
150 ml Víz
1 tk.
0.5 tk. Fekete bors

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A vöröshagymát apróra vágjuk, a fokhagymát lereszeljük vagy áttörjük. A csicseriborsót szűrjük le, ha konzervet használunk, és alaposan öblítsük le hideg vízzel.

    A vöröshagyma finomra vágása segíti, hogy gyorsabban megpuhuljon, és jobb állagot ad a pörköltnek.

    2

    Egy közepes lábasban felhevítjük a kókuszolajat, és közepes lángon megdinszteljük benne a hagymát kb. 4-5 percig, amíg áttetsző nem lesz.

    Ne pirítsd túl a hagymát, mert kesernyés ízt adhat az ételnek – elég, ha megpuhul és enyhén aranyszínű lesz.

    3

    Hozzáadjuk a fokhagymát, majd 30 másodpercig kevergetjük, hogy kiengedje az illatát. Ezután hozzáadjuk az őrölt fűszereket (kömény, kurkuma, paprika, fahéj) és pár másodpercig pirítjuk őket.

    A fűszerek rövid pirítása kihozza az aromájukat – ne hagyd őket túl sokáig a hőn, mert megéghetnek!

    4

    Belekeverjük a paradicsompürét, majd hozzáadjuk a leöblített csicseriborsót. Alaposan összeforgatjuk, hogy a fűszerek mindenhol bevonják.

    A paradicsompürét érdemes pár percig főzni, mielőtt vizet adnál hozzá – ez csökkenti a savasságát.

    5

    Felöntjük a vízzel, megsózzuk, borsozzuk, majd lefedve alacsony lángon főzzük kb. 15-20 percig. Közben néha megkeverjük.

    Ha szeretnél sűrűbb állagot, főzés végén fedő nélkül főzd tovább pár percig, hogy elpárologjon a felesleges folyadék.

    6

    Kóstolás után finomhangoljuk az ízesítést. Ha kész, levesszük a tűzről, és tálalhatjuk főtt barna rizs vagy friss saláta mellé.

    A pörkölt másnap még finomabb, mert az ízek összeérnek – nyugodtan készíts belőle dupla adagot!