Mézes sült sárgarépa tálalva friss petrezselyemmel és karamellizált felülettel

Prebiotikus mézes sült sárgarépa

A sárgarépa az egyik legősibb termesztett gyökérzöldség, amely már az ókori görög és római konyhában is helyet kapott. A mai narancssárga változata a 17. századi holland nemesítők munkájának eredménye. A sült sárgarépa mézzel és citrommal kombinálva nemcsak finom, hanem rendkívül egészséges is – különösen akkor, ha prebiotikus hatású fűszerekkel, mint például a fahéj, egészítjük ki. Ahogy a sütőben karamellizálódik a méz a répákon, édes és enyhén fűszeres illatok töltik meg a konyhát. A színes, roppanós, mégis puha zöldségek tökéletes kísérői lehetnek akár egy ünnepi étkezésnek is. Technikai tanács: mindig forró sütőbe tedd a répát, így gyorsan karamellizálódik a méz, és nem enged túl sok levet. Ha extra ropogósságra vágysz, az utolsó 5 percre emeld meg a hőfokot 220 °C-ra. Hidegen salátaként is tálalható.

Előkészület 10 perc
Elkészítés 30 perc
Teljes 40 perc
520 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
500 g Sárgarépa
2 ek. Méz
1 ek. Olívaolaj
1 ek. Citromlé
0.25 tk. Őrölt fahéj
0.5 tk.
0.25 tk. Fekete bors
1 ek. Friss petrezselyem

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A sárgarépát alaposan mosd meg, hámozd meg, majd hosszában vágd félbe vagy negyedekre a vastagságától függően, hogy egyforma darabokat kapj.

    Minél egyenletesebbek a répaszeletek, annál egyenletesebben sülnek – ne hagyj túl vastag darabokat.

    2

    Egy nagy keverőtálban keverd össze az olívaolajat, mézet, citromlevet, fahéjat, sót és borsot. Add hozzá a répákat, és forgasd össze, hogy minden darabot egyenletesen bevonjon az öntet.

    Ha szeretnéd, enyhén melegítsd fel a mézet, hogy könnyebben keverhető legyen az olajjal.

    3

    Terítsd a répákat egy sütőpapírral bélelt tepsire úgy, hogy ne fedjék egymást. Előmelegített 200 °C-os sütőben süsd 25–30 percig, amíg megpuhulnak és enyhén karamellizálódnak.

    A sütés felénél forgasd meg őket, hogy egyenletesen piruljanak.

    4

    A kész répákat tálalás előtt szórd meg friss aprított petrezselyemmel. Melegen és langyosan is tálalható köretként vagy önálló fogásként.

    A petrezselymet csak közvetlenül tálalás előtt add hozzá, így megőrzi színét és frissességét.