Póréhagymás krémleves joghurttal tálalva, díszítve póréhagymakarikákkal és friss petrezselyemmel

Prebiotikus póréhagymá-krémleves joghurttal

A póréhagymás krémleves hagyománya a francia vidéki konyhából ered, ahol a helyi gazdák egyszerű, de tápláló alapanyagokat használtak. A burgonya és póréhagyma kombinációja évtizedek óta a klasszikus „potage parmentier” alapját adja, amely mára egészségtudatos, prebiotikus irányban is megújult. A joghurt hozzáadása frissességet, enyhe savasságot és extra krémességet kölcsönöz a levesnek, miközben probiotikus hatással is bír. A bélflóra szempontjából így ez a recept kétszeresen előnyös – a póréhagyma prebiotikus rostjai és a joghurt élő kultúrái révén. Technikai tipp: ha vegán változatban szeretnéd elkészíteni, használhatsz natúr növényi joghurtot is. Tökéletes választás könnyű vacsorához, hideg napokra vagy akár előételként egy elegáns ebédhez.

Előkészület 10 perc
Elkészítés 25 perc
Teljes 35 perc
520 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
2 db Póréhagyma
2 db Burgonya
2 db Fokhagyma
750 ml Zöldségalaplé
2 ek. Olívaolaj
1 tk.
0.25 tk. Fekete bors
100 g Natúr joghurt
1 ek. Petrezselyem

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A póréhagymát vágd karikákra, a burgonyát hámozd meg és kockázd fel. A fokhagymát pucold meg, és aprítsd fel. A zöldségeket alaposan mosd meg.

    A póréhagyma belső levelei között gyakran marad föld – vágd be hosszában, és folyó víz alatt mosd át.

    2

    Egy lábasban hevíts olívaolajat, majd add hozzá a póréhagymát és a fokhagymát. Párold őket közepes lángon 3-4 percig, amíg megpuhulnak, de nem barnulnak meg.

    A lassú párolás kihozza a póréhagyma édességét – ne siesd el ezt a lépést!

    3

    Add hozzá a burgonyát és öntsd fel az alaplével. Forrald fel, majd lefedve főzd 20 percig, amíg a burgonya teljesen megpuhul.

    A burgonya krémesebbé teszi a levest – ne hagyd túl darabosan főni.

    4

    Ha a zöldségek megpuhultak, botmixerrel pürésítsd simára a levest. Ízesítsd sóval és borssal, majd forrald össze még 1 percig.

    Turmixolás után, ha túl sűrű, egy kevés meleg vízzel vagy alaplével hígíthatod.

    5

    Tálaláskor kanalazz a tetejére egy adag natúr joghurtot, szórd meg friss petrezselyemmel, és ízlés szerint locsolj rá egy kevés olívaolajat.

    A joghurtot csak a tálaláskor add hozzá, hogy megőrizze frissességét és ne csapódjon ki a forró levesben.