Prebiotikus póréhagymás-almás pite aranybarnára sütve, szeletelve tálalva

Prebiotikus póréhagymás-almás pite

A sós piték között ritka, mégis harmonikus párosítás a póréhagyma és az alma találkozása. A francia quiche-hez hasonló módon készült, de teljes kiőrlésű liszttel és joghurttal megbolondítva. Az édeskés alma és a selymes póréhagyma együtt tökéletes egyensúlyt alkotnak a sós tésztával. Ahogy a sütőből előkerül a frissen sült pite, a tészta illata és a karamellizálódott hagyma és alma keveréke betölti a konyhát. Minden falat tartalmas, mégis könnyed – tökéletes választás egy hétköznapi vacsorára vagy vendégváró különlegességként. Technikai tanács: a pite állaga akkor a legjobb, ha frissen tálalod, de hűtőben 2 napig is eláll, és újramelegítve is megőrzi ropogósságát. Ha szeretnéd különlegesebbé tenni, adhatsz a töltelékhez kevés reszelt kemény sajtot is.

Előkészület 30 perc
Elkészítés 30 perc
Teljes 1 óra
1250 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
200 g Teljes kiőrlésű liszt
100 g Vaj
3 ek. Hideg víz
0.5 tk.
200 g Póréhagyma
2 db Alma
100 g Natúr joghurt (élőkultúrás)
1 db Tojás
0.25 tk. Őrölt szerecsendió
0.25 tk. Frissen őrölt fekete bors
1 ek. Olívaolaj

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A tésztához a teljes kiőrlésű lisztet és a sót keverd össze, majd morzsold bele a hideg vajat. Ha morzsás állagú lett, adj hozzá annyi hideg vizet, hogy gyúrható tésztát kapj. Formázd cipóvá, csomagold fóliába, és tedd a hűtőbe 30 percre.

    Minél hidegebbek az alapanyagok, annál omlósabb lesz a tészta – ne dolgozd túl!

    2

    A póréhagymát szeleteld fel vékony karikákra, az almát hámozd meg, és vágd apró kockákra. Egy serpenyőben hevíts olívaolajat, majd dinszteld meg a póréhagymát 5-6 perc alatt. Add hozzá az almát, és még 2 percig pirítsd.

    Az alma enyhe édességet ad az ételnek – válassz keményebb fajtát, ami nem fő szét gyorsan.

    3

    Egy tálban keverd össze a joghurtot, a tojást, a szerecsendiót, borsot, majd add hozzá a kihűlt póréhagymás-almás keveréket.

    Ne add forrón a joghurthoz, mert a tojás kicsapódhat – mindig hűtsd vissza a zöldségeket!

    4

    A pihentetett tésztát nyújtsd ki kb. 3 mm vastagra, majd bélelj ki vele egy piteformát. Szurkáld meg villával, majd öntsd bele a tölteléket.

    Ha szeretnéd, süsd el a tésztát elő (5 perc 180 °C-on), hogy biztosan ropogós maradjon az alja.

    5

    Tedd a pitét 180 °C-ra előmelegített sütőbe, és süsd kb. 30 percig, amíg a töltelék megszilárdul és a teteje aranybarna lesz.

    Sütés után hagyd a formában hűlni 10 percig, így könnyebb szeletelni.