Póréhagymás-szilvás pite szeletek tálalva, rusztikus teljes kiőrlésű tésztával

Prebiotikus póréhagymás-szilvás pite

A pite története egészen a középkorig nyúlik vissza, amikor az édes és sós töltelékek kombinálása már akkor is népszerű volt Európa több részén. Ez a modern változat a prebiotikus étrendet követi, ahol a hagymafélék – különösen a póréhagyma – fontos szerepet játszanak az egészséges bélflóra fenntartásában. A szilva természetes édessége és rosttartalma harmonikusan egészíti ki a hagyma enyhén karamellizált ízét. A teljes kiőrlésű lisztből készült, kókuszzsírral omlóssá tett tészta remekül passzol ehhez a különleges ízkombinációhoz. Képzeld el, ahogy a sütőből kiáradó szilvás-hagymás illat belengi a konyhát – ez az étel egyszerre komfortos, modern és egészségtudatos. Tökéletes egy könnyű ebédhez, délutáni vendégváráshoz vagy piknikre is.

Előkészület 25 perc
Elkészítés 40 perc
Teljes 1 óra 5 perc
1280 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
250 g Teljes kiőrlésű liszt
100 g Kókuszzsír
50 ml Hideg víz
0.5 tk.
2 db Póréhagyma
200 g Szilva
1 db Vöröshagyma
1 ek. Balzsamecet
1 ek. Olívaolaj
0.25 tk. Frissen őrölt fekete bors

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    A lisztet és a sót keverd össze egy tálban, majd morzsold el benne a hideg kókuszzsírt. Ezután add hozzá fokozatosan a hideg vizet, és gyúrd össze, míg egynemű, formázható tésztát kapsz. Csomagold be és tedd hűtőbe 30 percre.

    A hideg zsiradék és víz segítenek abban, hogy a tészta omlós maradjon – ne dolgozd túl!

    2

    A póréhagymát és a vöröshagymát vékonyan felszeleteljük, a szilvát kimagozzuk és cikkekre vágjuk. Egy serpenyőben az olívaolajon közepes lángon 8-10 percig pároljuk a hagymákat, majd hozzáadjuk a balzsamecetet és pár percig karamellizáljuk.

    A balzsamecet savassága kiegyensúlyozza a szilva édességét – ne hagyd ki!

    3

    Lisztezett felületen nyújtsd ki a pihentetett tésztát kb. 3-4 mm vastagságúra, majd tedd egy sütőpapíros tepsire. Közepére halmozd a hagymás keveréket és a szilvát, a szélét hagyd üresen.

    Hagyd meg a szélét legalább 4 cm szélesen, hogy vissza tudd hajtani majd a töltelék köré.

    4

    A tészta szélét hajtsd vissza a töltelékre úgy, hogy kör alakban befedje részben, de középen látszódjon a töltelék. Szórd meg frissen őrölt fekete borssal.

    Minél rusztikusabb a forma, annál jobban mutat majd – nem kell szabályos kör alak!

    5

    180°C-ra előmelegített sütőben süsd 35-40 percig, amíg a tészta aranybarna és ropogós, a szilva pedig megpuhul és kissé karamellizálódik.

    Ha sütés közben túl gyorsan pirul a széle, fedd le alufóliával az utolsó 10 percre!