Sárgarépás humusz tálalva kerámia tálban, olívaolajjal meglocsolva, szezámmaggal és petrezselyemmel megszórva

Prebiotikus sárgarépás humusz

A humusz közel-keleti eredetű krémes étel, amely az utóbbi években világszerte meghódította az egészségtudatos konyhákat. A csicseriborsó és a tahini alapú finomság nemcsak laktató, de kiváló fehérje- és rostforrás is. A sárgarépa hozzáadása nemcsak színben, hanem ízben és tápanyagtartalomban is gazdagítja ezt a változatot – magas béta-karotin- és prebiotikus rosttartalmával különösen jót tesz az emésztésnek. A történeti források szerint a humusz már az ókori Egyiptomban is ismert volt, de mai formáját leginkább a libanoni és izraeli konyha hatására nyerte el. Ez a modern, sárgarépás változat kiválóan alkalmas szendvicsekhez, saláták mellé vagy akár vendégváró falatként is. Tipp: ha szeretnéd fokozni az ízélményt, egy csipet füstölt paprikát is adhatsz hozzá, ami különleges mélységet ad a krémnek.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 10 perc
Teljes 25 perc
780 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
3 db Sárgarépa
240 g Csicseriborsó (főtt vagy konzerv)
2 ek. Tahini (szezámpaszta)
2 ek. Citromlé
1 db Fokhagyma
2 ek. Olívaolaj
0.5 tk.
0.25 tk. Őrölt római kömény
1 ek. Petrezselyem

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A sárgarépákat hámozd meg, vágd kisebb darabokra, és főzd sós vízben 10-12 percig, amíg megpuhulnak. Szűrd le, és hagyd kihűlni.

    Ha intenzívebb ízt szeretnél, a répát sütőben is megsütheted, így édesebb aromát kap.

    2

    A főtt sárgarépát, csicseriborsót, tahinit, citromlevet, fokhagymát, olívaolajat, sót és római köményt tedd egy aprítógépbe vagy turmixgépbe.

    A krémesebb állag érdekében turmixolás közben adj hozzá 1-2 evőkanál hideg vizet.

    3

    Turmixold simára a keveréket. Ha szükséges, kapard le az oldalát, és turmixolj újra, hogy egységes legyen a krém.

    Minél tovább turmixolod, annál selymesebb lesz a végeredmény.

    4

    Tálalás előtt kanalazd tálba, locsold meg egy kevés olívaolajjal, szórd meg aprított petrezselyemmel és szezámmaggal, majd díszítsd sárgarépa hasábokkal.

    A díszítéshez a sárgarépa egy részét nyersen hagyhatod ropogós textúráért.

    5

    Fogyaszthatod friss zöldségekkel, pitával vagy akár szendvicskrémként is.

    Tároláskor tedd hűtőbe légmentesen záródó edényben – 3-4 napig is eláll.