Zöldséges köleses pörkölt sűrű szószban tálalva, világos tányéron, póréhagymával és répával

Prebiotikus zöldséges köleses pörkölt

A köles az egyik legősibb gabonaféle, melyet már az ókori Kínában is előszeretettel fogyasztottak. Az utóbbi években újra felfedeztük tápláló hatásait, különösen a gluténmentes és rostban gazdag étrendet követők körében. Ebben a receptben a köles egy sűrű, pörkölt jellegű zöldségraguval párosul, ahol a póréhagyma és paradicsompüré lágyan selymesíti az ízvilágot. A sárgarépa és a cukkini édeskés karaktert visz a fogásba, miközben a fűszerpaprika és kömény gondoskodik a magyaros hangulatról. Ahogy a raguban főnek a zöldségek és a szósz egyre sűrűbbé válik, a köles magába szívja az ízeket – így válik ez a fogás egyszerűből különlegessé. Tökéletes választás egy egészséges ebédhez vagy vacsorához, amely nemcsak tápláló, de könnyedén emészthető is.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 25 perc
Teljes 40 perc
720 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
200 g Főtt köles
1 db Póréhagyma
2 db Sárgarépa
1 db Cukkini
2 gerezd Fokhagyma
2 ek. Paradicsompüré
2 ek. Olívaolaj
1 tk. Őrölt fűszerpaprika
0.5 tk. Őrölt kömény
1 tk.
0.25 tk. Fekete bors
250 ml Víz

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A zöldségeket előkészítjük: a póréhagymát vékony karikákra vágjuk, a sárgarépát meghámozzuk és felkarikázzuk, a cukkinit félkarikákra vágjuk, a fokhagymát áttörjük.

    A zöldségeket azonos méretűre szeleteld, hogy egyenletesen puhuljanak meg.

    2

    Egy lábasban felhevítjük az olívaolajat, megdinszteljük rajta a póréhagymát és a fokhagymát, majd hozzáadjuk a sárgarépát és cukkinit, és 5 percig pároljuk.

    Fedő alatt párold a zöldségeket, így saját levükben puhulnak és intenzívebb ízük lesz.

    3

    Hozzáadjuk a fűszerpaprikát, köményt, sót, borsot és a paradicsompürét. Alaposan elkeverjük, majd felöntjük a vízzel.

    A paradicsompürét a fűszerekkel együtt keverjük el, így karamellizálódva még ízesebb lesz a szósz.

    4

    Lefedve főzzük kb. 15 percig, amíg a zöldségek megpuhulnak és a szósz besűrűsödik.

    Ha túl sűrű lenne, adj hozzá még egy kevés meleg vizet – így megtartja selymes állagát.

    5

    Végül belekeverjük a főtt kölest, és további 5 percig főzzük, hogy az ízek összeérjenek.

    A kölest előző nap is megfőzheted – így időt takarítasz meg a főzésnél.