Prebiotikus zöldséges rizs tálalva színes zöldségekkel és barna rizzsel

Prebiotikus zöldséges rizs

A prebiotikus ételek jelentősége az utóbbi években egyre inkább előtérbe került, hiszen nemcsak az emésztésünket támogatják, hanem az általános közérzetünket is javíthatják. A barna rizs és a rostokban gazdag zöldségek, mint a brokkoli, répa és cukkini kombinációja tökéletes alapot nyújt egy ilyen tápláló fogáshoz. Eredetileg a hasonló rizses ételek Délkelet-Ázsiában terjedtek el, ahol a növényi alapú táplálkozás mindennapi részét képezi az egészséges életmódnak. Képzeld el, ahogy a fokhagyma és a hagyma illata lassan betölti a konyhát, miközben a friss zöldségek roppanósra pirulnak a serpenyőben. Ez az étel nem csupán laktató, hanem élénk színeivel és ízeivel igazi élményt is nyújt. Technikai tipp: a zöldségek gyors pirítása magas hőmérsékleten megőrzi azok vitamintartalmát és élénk színét. Érdemes előre elkészíteni az alapanyagokat, hogy minden a megfelelő időben kerüljön a serpenyőbe. Ideális könnyű vacsorához, hétköznapi ebédhez, vagy akár ételhordóban munkába is vihető. Ha pikánsabb ízvilágra vágysz, egy kis reszelt gyömbérrel is kiegészítheted.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 35 perc
Teljes 55 perc
1080 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
200 g Barna rizs
1 db Vöröshagyma
2 gerezd Fokhagyma
150 g Sárgarépa
150 g Cukkini
100 g Brokkoli
2 ek. Olívaolaj
1 tk.
0.5 tk. Őrölt fekete bors
1 ek. Citromlé

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A barna rizst alaposan mosd át folyó víz alatt, majd áztasd be legalább 30 percre. Ez segíti, hogy egyenletesen főjön és puhább legyen.

    Az áztatás meggyorsítja a főzést, és jobb textúrát biztosít. Ne hagyd ki ezt a lépést!

    2

    Egy közepes lábasban forralj fel 400 ml vizet, majd tedd bele a leszűrt barna rizst. Lefedve, alacsony lángon főzd kb. 30–35 percig, amíg teljesen megpuhul.

    Ne kevergesd főzés közben, csak a végén ellenőrizd, hogy elfőtt-e a víz.

    3

    Amíg a rizs fő, készítsd elő a zöldségeket: a hagymát és fokhagymát aprítsd finomra, a sárgarépát reszeld le, a cukkinit kockázd fel, a brokkolit szedd apró rózsákra.

    A zöldségeket vágd hasonló méretűre, hogy egyenletesen süljenek-főjenek.

    4

    Egy nagy serpenyőben hevítsd fel az olívaolajat. Először dinszteld meg a hagymát és fokhagymát közepes lángon 3-4 percig, amíg áttetsző nem lesz.

    Ügyelj rá, hogy ne égesd meg a fokhagymát – gyorsan keserűvé válik!

    5

    Add hozzá a répát, cukkinit és brokkolit. Kevergetve pirítsd őket 6-8 percig, amíg kissé megpuhulnak, de még roppanósak maradnak.

    Ha túl száraznak tűnik, adj hozzá 1-2 ek. vizet vagy extra olajat.

    6

    Amikor a rizs megfőtt, forrón keverd hozzá a zöldségekhez. Fűszerezd sóval, borssal és locsold meg friss citromlével.

    A citromlé kiemeli az ízeket, és segíti az emésztést – ne hagyd ki!

    7

    Jól keverd össze az egészet, majd tálalás előtt hagyd lefedve 5 percig pihenni, hogy az ízek összeérjenek.

    A pihentetés alatt a rizs még jobban felszívja a zöldségek ízét.