Probiotikus fekete tea kombucha üvegben, szénsavas ital tálalva

Probiotikus Fekete tea kombucha

A kombucha eredete több mint kétezer évre nyúlik vissza Kínába, ahol a hosszú élet italának tartották. A fekete tea alapú kombucha különösen népszerű volt, mert a fermentáció során keletkező savak és szénsavak frissítővé és élénkítővé tették az italt. Technikai tipp: a kombucha sikeres készítéséhez stabil, 22-26°C közötti szobahőmérséklet és légáteresztő fedés szükséges. Ahogy a fekete tea fermentálódik, az ital édeskésből lassan savanykássá válik, miközben pezsgő buborékok jelennek meg benne. Képzeld el, ahogy egy hűs, enyhén savanykás, szénsavas kombucha kortyolása közben tested és elméd is felfrissül egy meleg délutánon. A kombucha kiválóan fogyasztható önmagában, de második fermentáció során ízesítheted például gyömbérrel vagy bogyós gyümölcsökkel is.

Előkészület 30 perc
Elkészítés N/A
Teljes 30 perc
180 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
1000 ml Fekete tea
100 g Kristálycukor
1 db Kombucha gomba (SCOBY)
100 ml Érett kombucha ital (starter tea)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    Sterilizáld az összes eszközt (üveg, fakanál, szűrő) forró vízzel, hogy megelőzd a nem kívánt baktériumok elszaporodását.

    Mindig steril környezetben dolgozz, hogy a kombuchád egészséges legyen!

    2

    Forralj fel 500 ml vizet, majd oldd fel benne a kristálycukrot. Adj hozzá a fekete teafüvet vagy teafiltert, és áztasd 10-15 percig.

    Ne hagyd túl sokáig ázni, mert a túl erős tea keserű ízt adhat a kombuchának.

    3

    Távolítsd el a tealeveleket vagy filtereket, majd adj hozzá további 500 ml hideg vizet, hogy lehűtsd a teát szobahőmérsékletre.

    Csak akkor add hozzá a SCOBY-t, ha a tea teljesen kihűlt!

    4

    Öntsd a kihűlt édes teát egy steril üvegbe, majd add hozzá az érett kombucha italt (starter teát) és helyezd bele a SCOBY-t.

    Az érett kombucha ital savas közeget teremt, amely megakadályozza a rossz baktériumok szaporodását.

    5

    Fedd le az üveg száját légáteresztő ruhával vagy papírtörlővel, és rögzítsd gumiszalaggal. Helyezd szobahőmérsékletű, sötét helyre 7-10 napra fermentálódni.

    Minél tovább erjed, annál savanykásabb és pezsgősebb lesz az ital.

    6

    7 nap után kóstold meg egy tiszta szívószál segítségével. Ha megfelelően savanyú, vedd ki a SCOBY-t, és szűrd le az italt.

    Ne használj fémeszközt a SCOBY kezelésére, csak fa vagy műanyag eszközöket!

    7

    Az elkészült kombuchát üvegekbe töltve tárold hűtőben, vagy második fermentációval ízesítheted gyümölcsökkel.

    Zárt üvegben a második fermentáció alatt még szénsavasabbá válik!