FƱszeres kefir pohårban tålalva, tetején paprikåval és borssal megszórva

Probiotikus FƱszeres kefir

A kefirt mĂĄr Ă©vezredek Ăłta ismerik Ă©s fogyasztjĂĄk a KaukĂĄzus vidĂ©kĂ©n, ahol termĂ©szetes fermentĂĄlĂĄssal kĂ©szĂŒlt tejital formĂĄjĂĄban szolgĂĄlt az egĂ©szsĂ©g megƑrzĂ©sĂ©re. A fƱszeres vĂĄltozatokat elsƑsorban a közel-keleti Ă©s mediterrĂĄn rĂ©giĂłkban hasznĂĄltĂĄk, ahol gyakori volt, hogy joghurt- vagy kefiralapĂș mĂĄrtĂĄsokat kĂ©szĂ­tettek kĂŒlönfĂ©le Ă©telek mellĂ©. Ebben a receptben a klasszikus kefirt gazdagĂ­tjuk nĂ©hĂĄny egyszerƱ fƱszerrel – paprika, bors Ă©s oregĂĄnĂł –, amelyek kellemesen melegsĂ©get Ă©s egyedi karaktert adnak. A pirospaprika nemcsak szĂ­nt, de Ă©des-fƱszeres aromĂĄt is visz az italba, mĂ­g a bors Ă©lĂ©nkĂ­tƑ hatĂĄsĂș, az oregĂĄnĂł pedig mediterrĂĄn hangulatot teremt. Ez az ital tökĂ©letes vĂĄlasztĂĄs, ha valami frissĂ­tƑt Ă©s egĂ©szsĂ©geset keresel, de unod a klasszikus Ă©des Ă­zeket. SalĂĄtĂĄk mellĂ©, grillezett zöldsĂ©gekhez, vagy akĂĄr mĂĄrtogatĂłkĂ©nt is kivĂĄlĂł. KĂ­sĂ©rletezhetsz egyĂ©ni Ă­zesĂ­tĂ©sekkel is – pĂ©ldĂĄul friss petrezselyemmel vagy reszelt uborkĂĄval kombinĂĄlva.

ElƑkĂ©szĂŒlet 10 perc
Elkészítés N/A
Teljes 10 perc
150 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

HozzĂĄvalĂłk

Adagok: 2
⭕ 400 ml Kefir
⭕ 0.5 tk. Ɛrölt pirospaprika
⭕ 0.25 tk. Ɛrölt fekete bors
⭕ 0.5 tk. Szárított oregánó
⭕ 1 csipet Só

BevĂĄsĂĄrlĂł kosĂĄr ikon BevĂĄsĂĄrlĂł lista (0)

    Allergén informåció

    Elkészítési Lépések

    1

    Öntsd a kefirt egy keverƑtĂĄlba, Ă©s hagyd 5-10 percig ĂĄllni szobahƑmĂ©rsĂ©kleten, hogy jobban összeĂ©rjenek az Ă­zek.

    Langyos ĂĄllapotban könnyebben elkeverhetƑk a fƱszerek, Ă©s intenzĂ­vebb lesz az Ă­zhatĂĄs.

    2

    Add hozzĂĄ a sĂłt, a pirospaprikĂĄt, az Ƒrölt borsot Ă©s az oregĂĄnĂłt, majd keverd el alaposan.

    A fƱszereket szitĂĄn keresztĂŒl adagolva elkerĂŒlhetƑek a csomĂłk, Ă©s egyenletesebb lesz a keverĂ©k.

    3

    Töltsd a fƱszeres kefirt kis poharakba vagy tålkåkba, majd díszítsd kevés extra pirospaprikåval a tetején.

    TĂĄlalĂĄs elƑtt Ă©rdemes pĂĄr percig hƱteni, Ă­gy a fƱszerek jobban összeĂ©rnek Ă©s az ital frissĂ­tƑbb hatĂĄsĂș lesz.

    4

    Fogyaszd önmagĂĄban vagy friss zöldsĂ©gek mellĂ© mĂĄrtogatĂłkĂ©nt. LezĂĄrt edĂ©nyben hƱtƑben 1 napig elĂĄll.

    HasznĂĄlhatod salĂĄtĂĄk öntetekĂ©nt is – egyedi, fƱszeres karaktert ad a zöldsĂ©geknek.

    5

    TĂĄlalĂĄs elƑtt keverd ĂĄt Ășjra, mivel a fƱszerek egy rĂ©sze leĂŒlepedhet az aljĂĄra.

    Ha pikånsabb ízre vågysz, egy kevés reszelt fokhagymåval vagy chilipehellyel is feldobhatod.