Fekete tea alapú kombucha átlátszó pohárban tálalva, világos borostyán színnel

Probiotikus Kombucha fekete tea alapú

A kombucha ősi fermentált ital, amely több mint kétezer éve ismert Kínában és Kelet-Ázsiában, ahol az „élet elixírjeként” tartották számon. Az ital alapja fekete tea és cukor, amelyet egy különleges, szimbiotikus kultúra – a SCOBY – alakít át probiotikumokban gazdag, enyhén savanykás itallá. Technikai tipp: mindig steril eszközökkel dolgozz, mert a kombucha érzékeny a külső szennyeződésekre. A fermentálás hossza 7-10 nap, attól függően, mennyire savanyúan szereted. Ez az ital ideális alternatíva lehet üdítőitalok helyett, frissítő hatása mellett emésztéstámogató és immunerősítő tulajdonságokkal is rendelkezik.

Előkészület 15 perc
Elkészítés N/A
Teljes 15 perc
160 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 8
1 l Fekete tea (erősen főzött)
80 g Kristálycukor
1 db SCOBY (kombucha kultúra)
100 ml Előző adag kombucha
200 ml Ivóvíz

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    Főzz 1 liter erős fekete teát 4-5 filterből vagy 2 ek. teafűből, majd keverd hozzá a kristálycukrot, míg teljesen feloldódik.

    A cukrot még melegen keverd el, hogy gyorsabban oldódjon – de sose tedd bele a SCOBY-t melegen!

    2

    Hagyd teljesen lehűlni a teát szobahőmérsékletűre (20-25 °C), különben a kultúra elpusztulhat.

    Ez a lépés kritikus – mindig ellenőrizd a hőmérsékletet, mielőtt hozzáadod a SCOBY-t!

    3

    Öntsd a lehűlt teát egy tiszta befőttesüvegbe, majd add hozzá az előző adag kombuchát (indító folyadék).

    Az indító folyadék savassá teszi a közeget, ami megvédi a kultúrát a káros baktériumoktól.

    4

    Óvatosan helyezd bele a SCOBY-t a tetejére. Ne nyomd le – magától lebegni vagy süllyedni fog, ami normális.

    Tiszta kézzel vagy kanállal dolgozz, és ne használj fémeszközt, mert az károsíthatja a kultúrát.

    5

    Fedd le az üveget légáteresztő textillel vagy papírtörlővel, és gumival rögzítsd. Helyezd sötét, meleg helyre 7-10 napra.

    Ne mozgasd vagy rázd a fermentálás során, és ne zárd le légmentesen – a szénsavképződés miatt!