Probiotikus mandulás joghurt poharakban, pirított mandulával a tetején

Probiotikus Mandulás joghurt

A joghurt több ezer éves múltja a közel-keleti és közép-ázsiai kultúrákig vezethető vissza, ahol természetes fermentációval tartósították a tejet. A mandula, mint a mediterrán térség egyik legkedveltebb dióféléje, már az ókori rómaiak étrendjében is megjelent. A két alapanyag találkozásából született ez a modern, mégis hagyományokra építő recept. Technikai tipp: a mandulát mindig frissen pirítsd, közvetlenül a felhasználás előtt – így őrzi meg a legintenzívebb ízét. Ez az étel nemcsak reggelire tökéletes, hanem délutáni energiapótlásként is ideális választás. A ropogós mandula és a krémes joghurt ellentéte harmonikus textúrát és gazdag ízélményt nyújt.

Előkészület 10 perc
Elkészítés N/A
Teljes 10 perc
300 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 2
400 ml Élőflórás natúr joghurt
50 g Mandula (pirított, durvára vágva)
1 ek. Méz
0.5 tk. Vanília kivonat
1 ek. Chia mag

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A mandulát száraz serpenyőben, közepes lángon pirítsd meg 3-4 perc alatt, amíg illatos és enyhén aranybarna lesz. Ezután hagyd kihűlni, majd durvára vágd késsel vagy mozsárban törd meg.

    A pirított mandula intenzívebb ízt ad – ne hagyd túlpirulni, mert keserű lesz.

    2

    Egy keverőtálban keverd össze az élőflórás natúr joghurtot a mézzel és vanília kivonattal, amíg krémes állagot nem kapsz.

    Ha sűrűbb joghurtot szeretnél, válassz görög típusút vagy hagyd egy éjszakát szűrőben kicsepegni.

    3

    Add hozzá a chia magot, jól keverd el, majd hagyd állni 5-10 percig, hogy kissé megduzzadjon és sűrűbbé tegye a joghurtot.

    Ha hosszabb ideig áll, fogyasztás előtt mindenképp keverd fel újra, hogy ne ülepedjen le.

    4

    A kihűlt, durvára vágott mandulát óvatosan keverd bele a joghurtos keverékbe. Pár darabot hagyj a tetejére díszítésnek is.

    A mandulát csak a végén add hozzá, így ropogós marad.

    5

    Töltsd a kész joghurtot poharakba vagy kis tálkákba, szórd meg a tetejét a félretett mandulával. Azonnal tálalható, vagy 10-15 percig hűthető.

    Hűtve még krémesebb és kellemesebb lesz – kiváló reggelire vagy könnyű desszertként.