Psarosoupa klasszikus változat, gazdag halleves tálalva friss olívaolajjal és citromlével

Psarosoupa klasszikus változat

A psarosoupa a görög konyha egyik legismertebb hallevese, amely a mediterrán ízeket hozza el az asztalra. A hagyományos változat friss tengeri halat, zöldségeket és olívaolajat tartalmaz, amelyet hosszú ideig főznek, hogy az ízek teljesen összeérjenek. A citromlé hozzáadása frissítőt hatású, és kiemeli a hal ízét. Ez az étel egy igazi klasszikus, amely a görög családok asztalán évtizedek óta megtalálható.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 45 perc
Teljes 1 óra
600 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
500 g Friss hal (pl. tengeri sügér)
1 db Vöröshagyma
3 gerezd Fokhagyma
2 db Sárgarépa
1 db Zeller szár
250 g Paradicsom püré
4 ek. Olívaolaj
1 tk.
0.5 tk. Frissen őrölt bors
1 l Víz
1 ek. Citromlé

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A halat tisztítsd meg és vágd fel kisebb darabokra.

    Használhatsz bármilyen tengeri halat, de a tengeri sügér a legjobb választás a klasszikus psarosoupahoz.

    2

    A vöröshagymát és fokhagymát vágd apróra. A sárgarépát hámozd meg és vágd karikákra, a zellert szeleteld fel.

    Minél apróbbra vágod a zöldségeket, annál gyorsabban átsülnek és ízesítik a levest.

    3

    Egy nagy fazékban forrósíts fel 2 evőkanál olívaolajat, és párold meg benne a hagymákat és fokhagymát 2-3 percig, amíg üvegesedni nem kezd.

    A hagyma lassú párolása kiemeli az ízeket anélkül, hogy megégne.

    4

    Add hozzá a sárgarépát, zellert, majd öntsd hozzá a paradicsom pürét. Párold még 5 percig, hogy minden alapanyag jól összeérjen.

    A paradicsom püré gazdagítja a levest, de ügyelj arra, hogy ne égjen le.

    5

    Tedd hozzá a haldarabokat és öntsd rá a vizet. Sózd, borsozd, majd forrald fel.

    A halat soha ne főzd túl, hogy megőrizze frissességét és textúráját.

    6

    Főzd a levest 20-30 percig, amíg a hal megpuhul és minden íz összeér.

    Ha szeretnéd, egy kis citromlét is adhatunk hozzá a friss íz fokozása érdekében.

    7

    Tálalás előtt locsold meg a levest citromlével, és szórd meg friss petrezselyemmel.

    A citromlé frissíti a levest, és kiemeli a hal ízét.