Tradicionális salvadori pupusa sajttal és babbal

Pupusa

A pupusa El Salvador nemzeti étele, amely évszázadok óta része a közép-amerikai konyhának. Eredetileg a Pipil őslakosok készítették, majd az idők során az ország egyik legismertebb fogásává vált. Hagyományosan sajttal, babbal vagy hússal töltik, és curtido nevű savanyított káposztasalátával tálalják. Ha szeretnél egy autentikus és könnyen elkészíthető közép-amerikai ételt kipróbálni, a pupusa tökéletes választás!

Előkészület 15 perc
Elkészítés 10 perc
Teljes 25 perc
450 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
300 g Masa harina (kukoricaliszt)
250 ml Langyos víz
1 tk.
150 g Reszelt mozzarella sajt
100 g Reszelt cheddar sajt
150 g Fekete bab (főtt vagy konzerv)
10 ml Olívaolaj

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy nagy tálban keverd össze a masa harina kukoricalisztet a sóval, majd fokozatosan add hozzá a langyos vizet, és gyúrd össze, amíg lágy, rugalmas tésztát nem kapsz.

    A víz mennyisége függ a liszt minőségétől, ezért fokozatosan adagold, amíg a tészta el nem éri a megfelelő állagot.

    2

    Hagyd pihenni a tésztát 10 percig, hogy könnyebben formázható legyen.

    A pihentetés során a tészta hidratálódik, így könnyebb lesz vele dolgozni.

    3

    A fekete babot pépesítsd villával vagy turmixold össze egy kevés olívaolajjal, hogy sima krémes állagot kapj.

    A babpürébe tehetsz fűszereket, például köményt, chilit vagy fokhagymát az ízesítéshez.

    4

    Egy kisebb tálban keverd össze a reszelt mozzarella és cheddar sajtot.

    Használhatsz más sajtfajtákat is, például oaxacát vagy quesillo-t.

    5

    Oszd a tésztát 8 egyenlő részre, majd formázz belőlük golyókat.

    A tésztagolyók legyenek egyforma méretűek, hogy a pupusák egyenletesen süljenek.

    6

    Laposítsd ki a golyókat tenyérnyi méretű korongokká, majd helyezz mindegyik közepébe egy kanál babpürét és egy adag reszelt sajtot.

    Ne tegyél túl sok tölteléket, mert a pupusa szétnyílhat sütés közben.

    7

    Óvatosan hajtsd össze a széleket, és formázz belőlük golyókat, majd nyomd le újra, hogy korong alakú lepényeket kapj.

    Ügyelj arra, hogy a szélek jól záródjanak, hogy a töltelék ne folyjon ki.

    8

    Egy forró serpenyőben vagy grillserpenyőben süsd a pupusákat közepes lángon 3-4 percig mindkét oldalukon, amíg aranybarna és enyhén ropogós lesz.

    A serpenyő legyen elég forró, hogy a pupusák gyorsan megpiruljanak, de ne égjenek meg.

    9

    Tálald forrón curtido (fermentált káposztasaláta) és salsa roja (paradicsomos szósz) kíséretében.

    Ha nincs curtido, tálald egy egyszerű káposztasalátával.