Hagymás quesadilla aranybarnára sütve, karamellizált töltelékkel és olvadt sajttal

Quesadilla hagymával

A hagymás quesadilla egy igazi ízbomba, amely a mexikói konyha klasszikus alapját – a ropogósra sült, sajttal töltött tortilla lapot – ötvözi a karamellizált hagyma édeskés, telt zamatával. A quesadilla eredete a 16. századi Mexikóhoz köthető, ahol eredetileg kukoricalapból készült, sajttal töltött gyorsételként szolgált. Technikai tanács: a karamellizáláshoz türelem kell – ne kapkodd el, mert a lassú párolás hozza ki a hagyma természetes édességét. Amikor a tortilla aranybarnára pirul és a sajt krémesen olvad, a hagyma íze különleges mélységet ad az ételnek. Ez a fogás ideális hétköznapi vacsorára, gyors ebédként vagy egy vegetáriánus menü részeként is tökéletesen megállja a helyét. Tipp: egy kevés balzsamecettel még gazdagabbá teheted a hagyma aromáját.

Előkészület 10 perc
Elkészítés 12 perc
Teljes 22 perc
880 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 2
4 db Tortilla lap
2 db Vöröshagyma
200 g Reszelt trappista sajt
1 ek. Olívaolaj
1 csipet
1 csipet Bors

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A vöröshagymákat hámozd meg, majd vágd vékony félkarikákra. Ez adja majd a quesadilla alap ízét, ezért érdemes egyenletes szeleteket készíteni.

    A hagyma szeleteléséhez használj éles kést, így könnyebben dolgozhatsz és elkerülheted a könnyezést is.

    2

    Egy nagyobb serpenyőben hevítsd fel az olívaolajat közepes lángon. Add hozzá a hagymát, majd párold 8-10 percig, míg megpuhul és karamellizálódik.

    Ne kapkodd el – a karamellizálódott hagyma édes, gazdag ízt ad a quesadillának.

    3

    Sózd, borsozd a megpuhult hagymát, majd húzd le a tűzről és hagyd kicsit hűlni. Ezalatt reszeld le a sajtot és készítsd elő a tortilla lapokat.

    Langyos töltelékkel könnyebb dolgozni – nem áztatja el a tortilla belső oldalát.

    4

    Helyezz egy tortilla lapot a munkafelületre. Az egyik felére szórj egy réteg sajtot, kanalazz rá karamellizált hagymát, majd ismét szórj sajtot, és hajtsd félbe.

    Mindig legyen sajt mindkét oldalon – ez biztosítja, hogy sütés után ne essen szét a töltelék.

    5

    Egy tiszta, száraz serpenyőt forrósíts fel közepes lángon. Süsd a megtöltött quesadillát oldalanként 2-3 percig, amíg aranybarnára pirul és a sajt megolvad.

    Finoman nyomd le egy spatulával a quesadilla tetejét, hogy egyenletesen piruljon és ropogós legyen.

    6

    A kész quesadillát vágd háromszögekre és tálald azonnal, melegen. Kínálhatod mellé tejföllel vagy natúr joghurttal.

    A ropogós textúra megőrzéséhez mindig frissen tálald – újramelegítve már nem lesz olyan finom!