Rakott padlizsán húsos rétegekkel tálalva

Rakott padlizsán húsos rétegekkel

A rakott padlizsán húsos rétegekkel a mediterrán konyha egyik klasszikusa, amelyet a gazdag ízek és a könnyed elkészítés jellemez. Ez az étel nemcsak laktató, hanem egészséges is, köszönhetően a friss zöldségeknek és a szaftos húsrétegeknek. Ideális választás egy baráti vacsorához vagy családi étkezéshez.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 30 perc
Teljes 50 perc
420 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
2 db Padlizsán
500 g Darálthús (marha vagy sertés)
4 db Paradicsom
1 db Vöröshagyma
2 gerezd Fokhagyma
30 ml Olívaolaj
1 tk.
0.5 tk. Bors
200 g Mozzarella sajt
1 tk. Oregano (szárított)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    Mosd meg a padlizsánokat, és vágd őket kb. 1 cm vastag szeletekre. Szórd meg sóval, és hagyd állni 15 percig, hogy a keserű levet kiengedje. Majd töröld szárazra papírtörlővel.

    A sózás segít eltávolítani a padlizsán keserű ízét, és csökkenti a nedvességtartalmát, így kevésbé szívja magába az olajat sütés közben.

    2

    Hevíts egy serpenyőt, és kevés olívaolajon pirítsd meg a padlizsánszeleteket mindkét oldalukon. Tedd félre egy tálra.

    Ne tegyél túl sok padlizsánt a serpenyőbe egyszerre, mert lehűti az olajat, és a padlizsán inkább párolódni fog, mint pirulni. Inkább több részletben süsd.

    3

    Aprítsd fel a vöröshagymát és a fokhagymát, majd dinszteld meg kevés olajon. Add hozzá a darált húst, és süsd, amíg barnára nem pirul.

    A húst alaposan pirítsd le, hogy ne maradjon nyers, és finomabb íze legyen.

    4

    A paradicsomokat vágd apró kockákra, és add a darált húshoz. Ízesítsd sóval, borssal és oregánóval. Főzd a szószt, amíg sűrű nem lesz.

    Ha nincs friss paradicsomod, használhatsz konzerv paradicsomot is. A szószt addig főzd, amíg a felesleges nedvesség elpárolog, és sűrű, ízletes szósz nem lesz.

    5

    Egy tepsit olajozz ki, majd kezd el rétegezni: először egy sor padlizsán, majd egy réteg húsos paradicsomszósz. Ismételd, amíg elfogynak az alapanyagok, és a tetejére padlizsán kerüljön.

    A rétegezésnél figyelj arra, hogy a padlizsán szeletek fedjék egymást, így nem fog szétesni a rakott étel.

    6

    Szórd meg a tetejét reszelt mozzarellával, és süsd 180°C-ra előmelegített sütőben kb. 25-30 percig, amíg a sajt aranybarnára pirul.

    A mozzarellát lecsepegtetheted, hogy ne legyen túl vizes a rakott étel.

    7

    Tálald melegen, friss salátával vagy párolt rizzsel. Frissen vágott petrezselyemmel díszítheted.

    A rakott padlizsánt tálalás előtt hagyd kicsit hűlni, hogy könnyebben szeletelhető legyen. A petrezselyem helyett bazsalikomot is használhatsz.