Mosd meg a padlizsánokat, és vágd őket kb. 1 cm vastag szeletekre. Szórd meg sóval, és hagyd állni 15 percig, hogy a keserű levet kiengedje. Majd töröld szárazra papírtörlővel.
A sózás segít eltávolítani a padlizsán keserű ízét, és csökkenti a nedvességtartalmát, így kevésbé szívja magába az olajat sütés közben.
Hevíts egy serpenyőt, és kevés olívaolajon pirítsd meg a padlizsánszeleteket mindkét oldalukon. Tedd félre egy tálra.
Ne tegyél túl sok padlizsánt a serpenyőbe egyszerre, mert lehűti az olajat, és a padlizsán inkább párolódni fog, mint pirulni. Inkább több részletben süsd.
Aprítsd fel a vöröshagymát és a fokhagymát, majd dinszteld meg kevés olajon. Add hozzá a darált húst, és süsd, amíg barnára nem pirul.
A húst alaposan pirítsd le, hogy ne maradjon nyers, és finomabb íze legyen.
A paradicsomokat vágd apró kockákra, és add a darált húshoz. Ízesítsd sóval, borssal és oregánóval. Főzd a szószt, amíg sűrű nem lesz.
Ha nincs friss paradicsomod, használhatsz konzerv paradicsomot is. A szószt addig főzd, amíg a felesleges nedvesség elpárolog, és sűrű, ízletes szósz nem lesz.
Egy tepsit olajozz ki, majd kezd el rétegezni: először egy sor padlizsán, majd egy réteg húsos paradicsomszósz. Ismételd, amíg elfogynak az alapanyagok, és a tetejére padlizsán kerüljön.
A rétegezésnél figyelj arra, hogy a padlizsán szeletek fedjék egymást, így nem fog szétesni a rakott étel.
Szórd meg a tetejét reszelt mozzarellával, és süsd 180°C-ra előmelegített sütőben kb. 25-30 percig, amíg a sajt aranybarnára pirul.
A mozzarellát lecsepegtetheted, hogy ne legyen túl vizes a rakott étel.
Tálald melegen, friss salátával vagy párolt rizzsel. Frissen vágott petrezselyemmel díszítheted.
A rakott padlizsánt tálalás előtt hagyd kicsit hűlni, hogy könnyebben szeletelhető legyen. A petrezselyem helyett bazsalikomot is használhatsz.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.