Rántott karfiolos és joghurtos bao bun tálalva

Rántott karfiolos és joghurtos bao bun

Történeti háttér: A bao buci keleti eredetű, ám mára világszerte az egyik legkedveltebb street food típus. Ez a fúziós változat a magyar konyhában is népszerű rántott karfiolt és a hűsítő görög joghurtot ötvözi keleti gőzölt tésztával. A különleges textúra és ízkombináció miatt ez az étel egyre gyakrabban bukkan fel modern bisztrókban is. Érzelmi felvezetés: Ahogy a frissen sült rántott karfiol roppan a fogad alatt, és a joghurt krémesen öleli körül, egy harmonikus élmény bontakozik ki – egyszerre ismerős és újszerű. Technikai tanács: A karfiolt érdemes előfőzni, így nem marad kemény a bundán belül. A joghurtot közvetlenül tálalás előtt kanalazd rá, hogy a panír ropogós maradjon. Ez az étel kiváló választás vegetáriánus vendégeknek, hétköznapi ebédként vagy akár street food jellegű fogásként is – különleges, mégis könnyen elkészíthető.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 15 perc
Teljes 35 perc
1600 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
8 db Bao buci
400 g Karfiol
80 g Liszt
2 db Tojás
100 g Zsemlemorzsa
500 ml Napraforgóolaj
1 tk.
0.25 tk. Fekete bors
150 g Görög joghurt

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A bao bucikat gőzöld meg forró vízgőz felett 6–8 percig. Használj bambusz- vagy fémszűrőt, és fedd le. Ügyelj, hogy ne érje víz a tésztát, különben túl puha lesz.

    Ha nincs gőzölőd, egy lábasban forralj vizet, helyezz rá egy fém szűrőt, abba a bao bucikat, és fedd le egy fedővel. A lényeg, hogy a gőz járja át a tésztát.

    2

    A karfiolt szedd kisebb rózsákra, majd enyhén sós vízben főzd elő kb. 5 percig. Szűrd le, és hagyd kihűlni teljesen, hogy panírozható legyen.

    Ne főzd túl a karfiolt, mert akkor szét fog esni panírozás közben. Akkor jó, ha még kicsit roppanós.

    3

    Készítsd elő a panírozó állomásokat: liszt, felvert tojás, zsemlemorzsa. A kihűlt karfiolrózsákat forgasd bele sorrendben, majd helyezd sütésre előkészítve egy tálra.

    A lisztbe keverhetsz egy kis sót, borsot és fűszerpaprikát a pikánsabb ízért. A zsemlemorzsába reszelhetsz parmezánt is a gazdagabb ízért.

    4

    Melegítsd fel az olajat egy mély edényben kb. 170–180 °C-ra. A panírozott karfiolt süsd aranybarnára 3–4 perc alatt. Papírtörlőre szedd ki, hogy lecsöpögjön róla a felesleges olaj.

    Az olaj hőmérsékletét ellenőrizheted úgy, hogy egy darabka kenyeret dobsz bele. Ha gyorsan megbarnul, akkor elég forró. Ne tegyél túl sok karfiolt egyszerre az olajba, mert lehűti az olajat, és a panír nem lesz ropogós.

    5

    A meggőzölt bao bucikat óvatosan nyisd szét. Helyezz bele néhány ropogós karfiolrózsát, majd kanalazz rá görög joghurtot. Ízlés szerint sózd, borsozd a tetejét.

    A joghurt helyett használhatsz fokhagymás tejfölt vagy majonézt is. Díszítheted friss petrezselyemmel vagy snidlinggel.

    6

    Tipp: tálalás előtt egy kevés olívaolajjal meg lehet locsolni a joghurtot a selymesebb ízért. Az ételt frissen, melegen fogyaszd, így a panír ropogóssága megmarad.

    A bao bunokat tálalás előtt melegítsd át egy kicsit, hogy puhábbak legyenek.