A langyos tejben keverd el a cukrot, majd morzsold bele az élesztőt. Hagyd állni 10 percig, amíg felfut.
A tej ne legyen túl forró, mert az elpusztítja az élesztőt. A cukor segíti az élesztő aktiválódását.
A sárgarépát reszeld le, és alaposan nyomkodd ki, hogy a tészta ne legyen túl nedves.
A sárgarépát reszelés után tedd egy konyharuhába és úgy nyomkodd ki a felesleges nedvességet.
Egy nagy tálba szitáld bele a lisztet, add hozzá a sót, majd morzsold bele a hideg vajat.
A liszt szitálása levegősebbé teszi a tésztát. A hideg vajat gyorsan morzsold el, hogy ne olvadjon meg.
Öntsd hozzá a felfutott élesztőt, a tejfölt és az egész tojást. Gyúrd össze a tésztát, amíg rugalmas lesz.
Ne gyúrd túl a tésztát, mert kemény lesz a pogácsa. Amikor összeállt, és rugalmas, hagyd pihenni.
Keverd a tésztába a reszelt sárgarépát és a zúzott fokhagymát. Takard le és hagyd kelni meleg helyen körülbelül 1 órán keresztül.
A kelesztéshez ideális hely a sütő, amit előmelegítettél 50°C-ra, majd kikapcsoltál.
Lisztezett felületen nyújtsd ki a tésztát körülbelül 2 cm vastagságúra, majd hajtogasd össze, hogy levegős legyen.
A hajtogatások között pihentesd a tésztát hűtőben 15-20 percig, hogy a vaj ne olvadjon meg.
Nyújtsd ki újra 2 cm vastagra, majd egy pogácsaszaggatóval szúrd ki a pogácsákat. Helyezd őket sütőpapírral bélelt tepsire.
A pogácsaszaggatót lisztbe mártogasd, hogy ne ragadjon a tésztához.
A tetejüket kend meg felvert tojással. Előmelegített sütőben 180°C-on süsd aranybarnára, körülbelül 20-25 perc alatt.
A tojást alaposan verd fel, hogy szép színt kapjanak a pogácsák. Ha szeretnéd, a tetejüket megszórhatod szezámmaggal vagy köménymaggal.
Hagyd kihűlni a pogácsákat rácson, majd tálald frissen, vagy tárold légmentesen zárható dobozban.
A kihűlésnél figyelj, hogy ne takard le őket, mert bepárásodnak és elvesztik a ropogósságukat. Ha tárolod, a légmentesen zárható dobozban tovább megőrzik a frissességüket.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.