Répás-fokhagymás pogácsa tálalva

Répás-fokhagymás pogácsa

A répás-fokhagymás pogácsa egy igazán különleges változata a klasszikus magyar pogácsának, amelyben a reszelt sárgarépa édeskés íze és a fokhagyma pikáns aromája tökéletes egyensúlyba kerül. Magyarországon a pogácsa az egyik legnépszerűbb sós sütemény, amelyet vendégváróként vagy családi összejöveteleken fogyasztanak. Ez az új változat egy friss és egészséges csavart ad a hagyományos recepthez, amely tökéletesen illik egy csésze tea vagy egy pohár bor mellé. Ha még izgalmasabb ízvilágot szeretnél, próbáld ki egy kevés petrezselyemmel vagy reszelt sajttal gazdagítva!

Előkészület 20 perc
Elkészítés 25 perc
Teljes 45 perc
3100 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 8
500 g Búzaliszt
1 tk.
200 g Vaj
150 g Tejföl
25 g Élesztő
1 tk. Cukor
100 ml Langyos tej
1 db Tojás
150 g Reszelt sárgarépa
2 tk. Zúzott fokhagyma
1 db Tetejére tojás

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A langyos tejben keverd el a cukrot, majd morzsold bele az élesztőt. Hagyd állni 10 percig, amíg felfut.

    A tej ne legyen túl forró, mert az elpusztítja az élesztőt. A cukor segíti az élesztő aktiválódását.

    2

    A sárgarépát reszeld le, és alaposan nyomkodd ki, hogy a tészta ne legyen túl nedves.

    A sárgarépát reszelés után tedd egy konyharuhába és úgy nyomkodd ki a felesleges nedvességet.

    3

    Egy nagy tálba szitáld bele a lisztet, add hozzá a sót, majd morzsold bele a hideg vajat.

    A liszt szitálása levegősebbé teszi a tésztát. A hideg vajat gyorsan morzsold el, hogy ne olvadjon meg.

    4

    Öntsd hozzá a felfutott élesztőt, a tejfölt és az egész tojást. Gyúrd össze a tésztát, amíg rugalmas lesz.

    Ne gyúrd túl a tésztát, mert kemény lesz a pogácsa. Amikor összeállt, és rugalmas, hagyd pihenni.

    5

    Keverd a tésztába a reszelt sárgarépát és a zúzott fokhagymát. Takard le és hagyd kelni meleg helyen körülbelül 1 órán keresztül.

    A kelesztéshez ideális hely a sütő, amit előmelegítettél 50°C-ra, majd kikapcsoltál.

    6

    Lisztezett felületen nyújtsd ki a tésztát körülbelül 2 cm vastagságúra, majd hajtogasd össze, hogy levegős legyen.

    A hajtogatások között pihentesd a tésztát hűtőben 15-20 percig, hogy a vaj ne olvadjon meg.

    7

    Nyújtsd ki újra 2 cm vastagra, majd egy pogácsaszaggatóval szúrd ki a pogácsákat. Helyezd őket sütőpapírral bélelt tepsire.

    A pogácsaszaggatót lisztbe mártogasd, hogy ne ragadjon a tésztához.

    8

    A tetejüket kend meg felvert tojással. Előmelegített sütőben 180°C-on süsd aranybarnára, körülbelül 20-25 perc alatt.

    A tojást alaposan verd fel, hogy szép színt kapjanak a pogácsák. Ha szeretnéd, a tetejüket megszórhatod szezámmaggal vagy köménymaggal.

    9

    Hagyd kihűlni a pogácsákat rácson, majd tálald frissen, vagy tárold légmentesen zárható dobozban.

    A kihűlésnél figyelj, hogy ne takard le őket, mert bepárásodnak és elvesztik a ropogósságukat. Ha tárolod, a légmentesen zárható dobozban tovább megőrzik a frissességüket.