A lisztet egy nagy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sütőport, a sót és a vaníliás cukrot, majd jól elkeverjük.
A szitálás segít, hogy a liszt levegősebb legyen, ezáltal a pogácsa könnyebb és puhább lesz.
A hideg vajat kis kockákra vágjuk, majd a liszthez adjuk. Kézzel gyors mozdulatokkal elmorzsoljuk, hogy morzsalékos állagú tésztát kapjunk.
Fontos, hogy a vaj hideg legyen, különben a tészta nem lesz omlós. A gyors mozdulatokkal való morzsolás szintén segít a vaj hidegen tartásában.
A sárgarépát finomra reszeljük, majd az őrölt mogyoróval együtt hozzáadjuk a lisztes keverékhez, és alaposan elkeverjük.
A finomra reszelt sárgarépa egyenletesen oszlik el a tésztában, és nem lesznek benne nagy darabok.
A tojást, a porcukrot és a tejfölt összekeverjük, majd a lisztes-mogyorós-répás alaphoz adjuk, és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk a tésztát.
Ne gyúrd túl a tésztát, csak addig, amíg összeáll. A túlzott gyúrás kemény pogácsát eredményezhet.
A tésztát folpackba csomagoljuk, és legalább 30 percig hűtőben pihentetjük, hogy az ízek összeérjenek.
A hűtés segít a tésztának pihenni és a vajnak megszilárdulni, ami omlósabb pogácsákat eredményez.
A pihentetett tésztát lisztezett felületen kb. 1,5 cm vastagságúra nyújtjuk, majd egy pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.
A lisztezett felület megakadályozza, hogy a tészta leragadjon. Ha nincs pogácsaszaggatód, egy pohárral is kiszaggathatod.
A pogácsákat sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, majd előmelegített 180°C-os sütőben 12-15 perc alatt aranybarnára sütjük.
Az előmelegített sütő biztosítja az egyenletes sütést. Figyeld a pogácsákat, mert a sütési idő sütőtől függően változhat.
Hagyjuk kihűlni, majd porcukorral megszórva tálaljuk. Frissen és langyosan is kiváló!
A porcukorral való megszórás opcionális, de feldobja a pogácsák kinézetét és ízét. A kihűlés után a pogácsák jobban szeletelhetők.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.