Répás-mogyorós pogácsa frissen sütve

Répás-mogyorós pogácsa

A répás-mogyorós pogácsa egy különleges és ízletes sütemény, amely a sárgarépa természetes édességét és a mogyoró diós ízvilágát ötvözi. Ez a sütemény tökéletes választás azok számára, akik egy kicsit egészségesebb, mégis finom édességre vágynak. A répa puhaságot és enyhe édességet ad a pogácsának, míg a mogyoró ropogóssá teszi. Egy csésze kávé vagy tea mellé ideális, és a legjobb, ha frissen fogyasztjuk. Ha szeretnénk, akár egy kis mézet is csorgathatunk rá tálalás előtt, hogy még intenzívebbé tegyük az ízét!

Előkészület 20 perc
Elkészítés 15 perc
Teljes 35 perc
3000 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
500 g Liszt
200 g Vaj
150 g Reszelt sárgarépa
100 g Őrölt mogyoró
80 g Porcukor
1 db Tojás
1 cs. Sütőpor
100 g Tejföl
1 csipet
1 cs. Vaníliás cukor

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A lisztet egy nagy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sütőport, a sót és a vaníliás cukrot, majd jól elkeverjük.

    A szitálás segít, hogy a liszt levegősebb legyen, ezáltal a pogácsa könnyebb és puhább lesz.

    2

    A hideg vajat kis kockákra vágjuk, majd a liszthez adjuk. Kézzel gyors mozdulatokkal elmorzsoljuk, hogy morzsalékos állagú tésztát kapjunk.

    Fontos, hogy a vaj hideg legyen, különben a tészta nem lesz omlós. A gyors mozdulatokkal való morzsolás szintén segít a vaj hidegen tartásában.

    3

    A sárgarépát finomra reszeljük, majd az őrölt mogyoróval együtt hozzáadjuk a lisztes keverékhez, és alaposan elkeverjük.

    A finomra reszelt sárgarépa egyenletesen oszlik el a tésztában, és nem lesznek benne nagy darabok.

    4

    A tojást, a porcukrot és a tejfölt összekeverjük, majd a lisztes-mogyorós-répás alaphoz adjuk, és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk a tésztát.

    Ne gyúrd túl a tésztát, csak addig, amíg összeáll. A túlzott gyúrás kemény pogácsát eredményezhet.

    5

    A tésztát folpackba csomagoljuk, és legalább 30 percig hűtőben pihentetjük, hogy az ízek összeérjenek.

    A hűtés segít a tésztának pihenni és a vajnak megszilárdulni, ami omlósabb pogácsákat eredményez.

    6

    A pihentetett tésztát lisztezett felületen kb. 1,5 cm vastagságúra nyújtjuk, majd egy pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.

    A lisztezett felület megakadályozza, hogy a tészta leragadjon. Ha nincs pogácsaszaggatód, egy pohárral is kiszaggathatod.

    7

    A pogácsákat sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, majd előmelegített 180°C-os sütőben 12-15 perc alatt aranybarnára sütjük.

    Az előmelegített sütő biztosítja az egyenletes sütést. Figyeld a pogácsákat, mert a sütési idő sütőtől függően változhat.

    8

    Hagyjuk kihűlni, majd porcukorral megszórva tálaljuk. Frissen és langyosan is kiváló!

    A porcukorral való megszórás opcionális, de feldobja a pogácsák kinézetét és ízét. A kihűlés után a pogácsák jobban szeletelhetők.