Revani sütemény citromos sziruppal leöntve, szeletekre vágva egy tálcán

Revani klasszikus citromos sziruppal

A Revani egy klasszikus török és görög eredetű édesség, amely a mediterrán és közel-keleti konyhák egyik büszkesége. Leggyakrabban ünnepeken vagy vendégvárásra készítik, mivel egyszerű, mégis különleges. A citromos szirup felfrissíti a grízes tésztát, és puha, szaftos állagot kölcsönöz neki. Technikai tipp: fontos, hogy a szirup ne legyen túl forró, mikor a süteményre öntöd – így nem áztatja el, hanem fokozatosan szívódik fel. A sütemény hidegen vagy szobahőmérsékleten is kiválóan fogyasztható, akár másnap is, amikor az ízek még jobban összeérnek. Ez a desszert méltán népszerű a keleti régiókban, és most otthon is egyszerűen elkészíthető egy kis mediterrán hangulatért.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 40 perc
Teljes 1 óra
2360 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 8
200 g Búzadara
100 g Liszt
3 db Tojás
200 g Natúr joghurt
100 g Cukor
100 ml Napraforgóolaj
1 cs. Sütőpor
1 db Reszelt citromhéj
250 ml Víz (sziruphoz)
200 g Cukor (sziruphoz)
2 ek. Citromlé

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Kapcsold be a sütőt 180°C-ra, és bélelj ki egy közepes méretű tepsit sütőpapírral vagy kend ki olajjal. Egy tálban verd fel a tojásokat a cukorral habosra.

    A tojásos keverék akkor jó, ha világos színű és habos – ez segíti a sütemény könnyű állagát.

    2

    Add hozzá a joghurtot, az olajat, majd keverd bele a reszelt citromhéjat, a búzadarát, lisztet és a sütőport. Dolgozd simára a tésztát.

    Ne keverd túl sokáig a tésztát, csak addig, míg egynemű lesz – így nem lesz tömör a sütemény.

    3

    Öntsd a masszát az előkészített tepsibe, és egyengesd el a tetejét. Süsd 35–40 percig, amíg a teteje aranybarna nem lesz, és a beleszúrt tű tisztán jön ki.

    A sütési idő függhet a sütődtől – az utolsó 10 percben figyeld rendszeresen.

    4

    Amíg a sütemény sül, készítsd el a szirupot: egy lábasban forrald fel a vizet a cukorral. Forrás után 5 percig főzd, majd keverd bele a citromlevet, és hagyd langyosra hűlni.

    A szirup ne legyen forró, amikor a süteményre öntöd – így jobban beszívódik anélkül, hogy eláztatná.

    5

    Amint a sütemény megsült és langyosra hűlt, egyenletesen locsold meg a sziruppal. Hagyd állni legalább 30 percet, hogy teljesen magába szívja.

    Ha időd engedi, hűtőben pihentetve még szaftosabb és ízesebb lesz másnapra.