Revani mézzel édesítve, aranybarna szeletekben tálalva, enyhén sziruppal leöntve

Revani mézzel édesítve

A klasszikus revani a török konyha egyik legkedveltebb szirupos süteménye, melyet hagyományosan cukorral édesítenek. Ez a változat mézzel készül, ami nemcsak természetes édesítőszerként funkcionál, hanem gazdagabb ízvilágot is kölcsönöz a süteménynek. A joghurt selymes állagot biztosít, míg a citromhéj frissítő aromát ad hozzá. Technikai tipp: a méz hő hatására elveszítheti intenzív aromáját, ezért érdemes a tésztához langyosan keverni. A sütemény melegen felszívja a hideg szirupot, így minden falatja szaftos és ízletes lesz. Tökéletes választás családi ebédekhez, ünnepekre vagy ha valami különleges édességre vágyunk a hétköznapokban is.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 35 perc
Teljes 55 perc
2250 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
200 g Búzadara
100 g Liszt
200 g Joghurt
100 g Méz
3 db Tojás
100 ml Napraforgóolaj
1 cs. Sütőpor
1 db Citromhéj
300 ml Víz (sziruphoz)
100 g Méz (sziruphoz)
2 ek. Citromlé (sziruphoz)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Kezdd a sziruppal: forrald össze a vizet, mézet és citromlevet. Ezután főzd alacsony lángon 10 percig, majd vedd le a tűzről és hagyd kihűlni.

    A szirup ne legyen túl sűrű, mert akkor a sütemény nem tudja jól felszívni.

    2

    Verd fel a tojásokat legalább 5 percig, míg világos és habos nem lesz. Ez adja meg a tészta könnyedségét.

    A tojásokat érdemes szobahőmérsékleten használni a jobb habosodásért.

    3

    Add hozzá a joghurtot, az olajat, a mézet és a reszelt citromhéjat. Keverd simára.

    Ha a méz túl sűrű, előtte langyosítsd meg kissé vízfürdőben, hogy könnyebb legyen elkeverni.

    4

    Egy másik tálban keverd össze a búzadarát, a lisztet és a sütőport. Öntsd hozzá a nedves alaphoz, és keverd simára.

    Spatulával dolgozz, így a habos tojásos alap nem esik össze.

    5

    Öntsd a masszát egy kivajazott, lisztezett tepsibe (kb. 20x30 cm), és hagyd pihenni 10 percet.

    A pihentetés alatt a gríz megduzzad, ami jobb textúrát eredményez.

    6

    Süsd 180°C-ra előmelegített sütőben 30–35 percig, míg aranybarnára sül. Tűpróbával ellenőrizd.

    Ne nyisd ki a sütő ajtaját az első 25 percben, mert összeeshet a sütemény.

    7

    A forró süteményt szeleteld be, majd öntsd rá a kihűlt mézes szirupot. Hagyd teljesen beszívódni.

    Kanalazd fokozatosan, így minden rész egyformán szaftos lesz.

    8

    Tálalás előtt megszórhatod kevés reszelt citromhéjjal vagy őrölt fahéjjal.

    Fahéjjal különlegesen illatos és még ünnepibb lesz az íze.