Revani rózsavízzel, aranybarna sütemény szeletelve, rózsás sziruppal leöntve

Revani rózsavízzel ízesítve

A Revani rózsavízzel a klasszikus keleti desszertek egyik legfinomabb, legelegánsabb változata. A rózsavíz jellegzetes aromája és illata harmonikusan egészíti ki a búzadara puha, sziruptól szaftos tésztáját. A rózsavízzel ízesített sütemények Perzsiából és a Közel-Keletről indultak világhódító útjukra, és a mediterrán konyhák egyik különlegességévé váltak. Technikai tipp: mindig mért mennyiségű rózsavizet használj, mivel túl sok kesernyés ízt hagyhat. Ez az édesség kiváló választás különleges vacsorák után, ünnepi vendéglátáshoz vagy akár ajándékba is – minden falatban ott rejlik az egzotikus kelet illata és íze.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 40 perc
Teljes 1 óra
2400 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 8
200 g Búzadara
100 g Liszt
3 db Tojás
200 g Natúr joghurt
100 g Cukor
100 ml Napraforgóolaj
1 cs. Sütőpor
1 db Reszelt citromhéj
250 ml Víz (sziruphoz)
200 g Cukor (sziruphoz)
2 ek. Rózsavíz

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Kapcsold be a sütőt 180°C-ra, és készíts elő egy közepes méretű tepsit. Egy tálban verd fel a tojásokat a cukorral, amíg világos habos állagot kapsz.

    A tojásokat legalább 4-5 percig habosítsd, hogy könnyű és levegős legyen a sütemény állaga.

    2

    Add hozzá a joghurtot, az olajat, a reszelt citromhéjat, majd keverd bele a búzadarát, a lisztet és a sütőport. Dolgozd egyneműre a masszát.

    Ne keverd túl sokáig – elég, ha a hozzávalók jól elkeverednek, különben a sütemény tömör lesz.

    3

    Öntsd a tésztát a kivajazott tepsibe, egyengesd el, majd süsd kb. 35–40 percig, amíg aranybarna színt kap, és a beleszúrt tű tisztán jön ki.

    A tészta állaga sülés után kissé tömörebb marad – ez normális a búzadarás édességeknél.

    4

    Közben készítsd el a szirupot: forrald fel a vizet a cukorral, főzd 5 percig, majd vedd le a tűzről, és keverd hozzá a rózsavizet.

    A rózsavizet mindig a főzés végén add hozzá, hogy megmaradjon az aromája – ne forrald vele együtt!

    5

    Amikor a sütemény langyosra hűlt, kanalazd rá a langyos szirupot egyenletesen. Hagyd pihenni legalább 30 percet, hogy jól beszívódjon.

    A süteményt érdemes egy éjszakára hűtőben pihentetni – másnapra még ízesebb és szaftosabb lesz.