Krémes dán risengrød fahéjas cukorral megszórva tálalva

Risengrød fahéjas cukorral

A risengrød, vagyis tejberizs, Dániában és más skandináv országokban különleges helyet foglal el az ünnepi asztalokon. Eredetileg a karácsonyi vacsora részeként szolgálták fel, gyakran egy szem mandulával elrejtve benne, ami szerencsét hozott annak, aki megtalálta. A tej és rizs kombinációja laktató, melegítő étel, amely különösen hideg téli napokon esik jól. A tetejére szórt fahéjas cukor jellegzetes, meleg illatot áraszt, és kontrasztot ad az enyhén sós alaphoz. Technikai tipp: minél többször kevered a főzés végén, annál simább és krémesebb lesz az állaga. Ez az étel nemcsak desszertként, de vacsoraként is megállja a helyét, különösen a gyerekek körében népszerű. Tálaláskor egy kis vajdarab is kerülhet a közepére, amely ráolvad a forró kására – ez a klasszikus dán módja a tálalásnak.

Előkészület 5 perc
Elkészítés 45 perc
Teljes 50 perc
1700 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
180 g Kerek szemű rizs
500 ml Víz
1 l Teljes tej
1 tk.
1 ek. Fahéj
2 ek. Cukor
20 g Vaj

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy nagy lábasban forrald fel a vizet, majd add hozzá a rizst. Főzd 5 percig, időnként megkeverve. Ez az előfőzés segít a rizs puhulásában, mielőtt a tej hozzáadásra kerülne.

    Ne hagyd magára, mert a rizs gyorsan leragadhat!

    2

    Öntsd hozzá a tejet, keverd el, és forrald fel újra. Ezután vedd lejjebb a hőfokot, és főzd alacsony lángon 35-40 percig, gyakran kevergetve, amíg a rizs megpuhul és a kása sűrű, krémes lesz.

    Használj vastag aljú edényt, hogy ne égjen le a tej vagy a rizs.

    3

    Amikor elkészült, sózd meg enyhén, és keverd hozzá a vajat. A vaj krémesebbé és gazdagabbá teszi a textúrát.

    A főzés vége felé keverd többször, hogy szép egységes állagot kapj.

    4

    Egy kis tálban keverd össze a cukrot a fahéjjal. Tálaláskor szórd meg a forró tejberizst fahéjas cukorral a tetején.

    Frissen szórt fahéjas cukorral a legfinomabb – ne keverd bele, hogy a tetején megolvadjon és illatozzon.