Krémes dån risengrÞd fahéjas cukorral megszórva tålalva

RisengrÞd fahéjas cukorral

A risengrĂžd, vagyis tejberizs, DĂĄniĂĄban Ă©s mĂĄs skandinĂĄv orszĂĄgokban kĂŒlönleges helyet foglal el az ĂŒnnepi asztalokon. Eredetileg a karĂĄcsonyi vacsora rĂ©szekĂ©nt szolgĂĄltĂĄk fel, gyakran egy szem mandulĂĄval elrejtve benne, ami szerencsĂ©t hozott annak, aki megtalĂĄlta. A tej Ă©s rizs kombinĂĄciĂłja laktatĂł, melegĂ­tƑ Ă©tel, amely kĂŒlönösen hideg tĂ©li napokon esik jĂłl. A tetejĂ©re szĂłrt fahĂ©jas cukor jellegzetes, meleg illatot ĂĄraszt, Ă©s kontrasztot ad az enyhĂ©n sĂłs alaphoz. Technikai tipp: minĂ©l többször kevered a fƑzĂ©s vĂ©gĂ©n, annĂĄl simĂĄbb Ă©s krĂ©mesebb lesz az ĂĄllaga. Ez az Ă©tel nemcsak desszertkĂ©nt, de vacsorakĂ©nt is megĂĄllja a helyĂ©t, kĂŒlönösen a gyerekek körĂ©ben nĂ©pszerƱ. TĂĄlalĂĄskor egy kis vajdarab is kerĂŒlhet a közepĂ©re, amely rĂĄolvad a forrĂł kĂĄsĂĄra – ez a klasszikus dĂĄn mĂłdja a tĂĄlalĂĄsnak.

ElƑkĂ©szĂŒlet 5 perc
Elkészítés 45 perc
Teljes 50 perc
1700 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

HozzĂĄvalĂłk

Adagok: 4
⭕ 180 g Kerek szemƱ rizs
⭕ 500 ml Víz
⭕ 1 l Teljes tej
⭕ 1 tk. Só
⭕ 1 ek. FahĂ©j
⭕ 2 ek. Cukor
⭕ 20 g Vaj

BevĂĄsĂĄrlĂł kosĂĄr ikon BevĂĄsĂĄrlĂł lista (0)

    Allergén informåció

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy nagy lĂĄbasban forrald fel a vizet, majd add hozzĂĄ a rizst. FƑzd 5 percig, idƑnkĂ©nt megkeverve. Ez az elƑfƑzĂ©s segĂ­t a rizs puhulĂĄsĂĄban, mielƑtt a tej hozzĂĄadĂĄsra kerĂŒlne.

    Ne hagyd magĂĄra, mert a rizs gyorsan leragadhat!

    2

    Öntsd hozzĂĄ a tejet, keverd el, Ă©s forrald fel Ășjra. EzutĂĄn vedd lejjebb a hƑfokot, Ă©s fƑzd alacsony lĂĄngon 35-40 percig, gyakran kevergetve, amĂ­g a rizs megpuhul Ă©s a kĂĄsa sƱrƱ, krĂ©mes lesz.

    HasznĂĄlj vastag aljĂș edĂ©nyt, hogy ne Ă©gjen le a tej vagy a rizs.

    3

    Amikor elkĂ©szĂŒlt, sĂłzd meg enyhĂ©n, Ă©s keverd hozzĂĄ a vajat. A vaj krĂ©mesebbĂ© Ă©s gazdagabbĂĄ teszi a textĂșrĂĄt.

    A fƑzĂ©s vĂ©ge felĂ© keverd többször, hogy szĂ©p egysĂ©ges ĂĄllagot kapj.

    4

    Egy kis tålban keverd össze a cukrot a fahéjjal. Tålalåskor szórd meg a forró tejberizst fahéjas cukorral a tetején.

    Frissen szĂłrt fahĂ©jas cukorral a legfinomabb – ne keverd bele, hogy a tetejĂ©n megolvadjon Ă©s illatozzon.