Risengrød klasszikus fahéjas tejberizs frissen tálalva

Risengrød klasszikus változat

Risengrød, vagyis a klasszikus dán tejberizs, egy hagyományos desszert, amely a dán konyha egyik alapja. Az étel egyszerű, de mégis gazdag ízvilággal rendelkezik. A fahéj és a cukor a tejberizs tetején valóban egyedi ízt ad, és az egész ételt igazán különlegessé teszi. Bár sokféle módon variálható, az alap recept a legfinomabb, ha tisztán, hagyományosan készítjük el.

Előkészület 5 perc
Elkészítés 40 perc
Teljes 45 perc
300 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
200 g Rizs (kerek szemű, tejberizshez való)
1 l Tej
2 ek. Cukor
1 csipet
1 tk. Fahéj
1 ek. Cukor (a fahéjas porcukorhoz)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A rizst öblítsd át hideg vízzel, hogy eltávolítsd a felesleges keményítőt.

    Ez segít, hogy a rizs ne legyen túl ragacsos főzés közben.

    2

    Tedd a rizst egy lábasba, öntsd rá a tejet, és add hozzá a csipet sót. Keverd össze.

    A só segít kiemelni az ízeket, és finomabbá teszi a pudingot.

    3

    Közepes lángon kezdd el főzni, és folyamatosan kevergesd, hogy a rizs ne ragadjon le.

    Fontos, hogy ne hagyd magára a rizst főzés közben, különben odaéghet.

    4

    Főzd a rizst 30-40 percig, amíg teljesen megpuhul, és a tej szépen besűrűsödik.

    Ne siesd el a főzést, mert a rizsnek idő kell, hogy teljesen megpuhuljon és felszívja a tejet.

    5

    Ha kész, vedd le a tűzről, és add hozzá a cukrot. Keverd jól össze, hogy feloldódjon.

    A cukor az ízeket gazdagítja, de ha édesszájú vagy, bátran növelheted a mennyiséget.

    6

    A fahéjat és a cukrot keverd össze egy kis tálkában, és szórd rá a kész rizsre tálaláskor.

    A fahéj és cukor keveréke segít egyedi ízt adni a rizsnek, és szép díszítést is biztosít.

    7

    Tálald a kész risengrød-ot melegen, és élvezd a klasszikus, finom ízeket.

    Frissen a legfinomabb, de akár hűtőben is eláll, ha másnap szeretnéd fogyasztani.