Krémes dán risengrød ropogós manduladarabokkal megszórva tálalva

Risengrød manduladarabokkal

A risengrød, más néven dán tejberizs, Skandinávia egyik legismertebb és legkedveltebb téli finomsága. A manduladarabos változat különösen ünnepi hangulatot idéz, hiszen a roppanós diófélék kontrasztot alkotnak a lágy, selymes rizspudinggal. A mandulát régen karácsonykor rejtették a risengrødbe – aki megtalálta, külön ajándékot kapott. E szokás máig él a dán családokban. A recept tökéletes választás reggelinek, vacsorának vagy akár egy bőséges desszertnek. Technikai tipp: a mandulát mindig pirítsd meg, mielőtt a tejberizsre szórnád – így lesz intenzívebb az íze és ropogós az állaga. A recept variálható egy kevés fahéjjal vagy narancshéjjal is, de önmagában, pirított mandulával is ízekben gazdag, laktató étel marad.

Előkészület 5 perc
Elkészítés 45 perc
Teljes 50 perc
1850 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
180 g Kerek szemű rizs
500 ml Víz
1 l Teljes tej
1 tk.
20 g Vaj
50 g Mandula (szeletelt vagy durvára vágott)
1 ek. Cukor

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    Forrald fel a vizet egy nagy lábasban, majd add hozzá a rizst. Főzd 5 percig, hogy a rizs előfőjön, mielőtt a tej hozzáadásra kerül.

    A rizst közben kevergesd, hogy ne ragadjon le az edény aljára.

    2

    Öntsd hozzá a tejet, keverd el, és forrald fel újra. Ezután vedd vissza a hőfokot, és főzd alacsony lángon 35-40 percig, amíg a rizs megpuhul és a tej sűrűsödik.

    Használj vastag falú edényt, így elkerülheted az odaégést.

    3

    A főzés vége felé add hozzá a sót, vajat és cukrot, majd keverd jól össze. Ekkorra a risengrød selymes, krémes állagú lesz.

    A vajat mindig a végén keverd bele, hogy megőrizze gazdag ízét.

    4

    Közben pirítsd meg száraz serpenyőben a manduladarabokat, amíg enyhén aranybarna nem lesz. Ez kiemeli az ízét.

    Ne hagyd felügyelet nélkül a mandulát, mert könnyen megég!

    5

    Tálald melegen a tejberizst, a tetejére szórd a pirított mandulát. Ízlés szerint még egy kevés cukrot is hinthetsz rá.

    A mandulát közvetlenül tálalás előtt szórd rá, hogy ropogós maradjon.