Autentikus indiai roti teljes kiőrlésű lisztből

Roti

A roti az egyik legismertebb indiai lapos kenyér, amelyet évezredek óta fogyasztanak Dél-Ázsiában. Egyszerű, lisztből, vízből és sóból készült kenyér, amelyet serpenyőben sütnek, majd gyakran különféle currykkel vagy dhal-lal tálalnak. A roti könnyen emészthető és egészséges alternatíva más kenyerekhez képest, így kiváló választás vegetáriánus és vegán étrendhez is.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 10 perc
Teljes 30 perc
150 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
300 g Teljes kiőrlésű liszt
150 ml Víz
1 tk.
10 ml Olívaolaj

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy nagy tálban keverd össze a lisztet és a sót.

    Használj jó minőségű, sima lisztet a legjobb eredmény érdekében.

    2

    Fokozatosan add hozzá a vizet, és gyúrd össze, amíg lágy, rugalmas tésztát nem kapsz.

    A vizet lassan adagold, hogy elkerüld a túl lágy tésztát. A tészta akkor jó, ha nem ragad az edény falához.

    3

    Fedd le a tésztát, és hagyd pihenni 20 percig, hogy könnyebben formázható legyen.

    A pihentetés lazítja a glutént, így a tészta könnyebben nyújtható lesz.

    4

    Oszd a tésztát 6 egyenlő részre, majd formázz belőlük golyókat.

    A golyókat takard le, hogy ne száradjanak ki, amíg a többivel dolgozol.

    5

    Lisztezett felületen nyújtsd ki mindegyiket vékony, kör alakú lapokká (kb. 2 mm vastagságúra).

    Ha a tészta ragad, használj több lisztet. A vékonyra nyújtott tészta gyorsabban és egyenletesebben sül.

    6

    Egy serpenyőt melegíts fel közepes lángon, majd helyezd bele az első roti tésztát.

    A serpenyőnek elég forrónak kell lennie, különben a roti nem fog megfelelően felfúvódni.

    7

    Süsd 30 másodpercig, majd fordítsd meg, és süsd további 30 másodpercig, amíg barna foltok jelennek meg.

    Ügyelj rá, hogy ne égesd meg a rotit! A cél, hogy szép barna foltok legyenek rajta.

    8

    Ismét fordítsd meg, és finoman nyomkodd le egy spatulával, hogy a roti felfúvódjon.

    A spatulával való nyomkodás segít a gőznek egyenletesen eloszlani, így a roti felfúvódik.

    9

    Vedd ki a serpenyőből, és takard le egy konyharuhával, hogy melegen maradjon, amíg az összes elkészül.

    A konyharuha megakadályozza, hogy a roti kiszáradjon, és puha maradjon.

    10

    Tálald azonnal curryvel, dhal-lal vagy más kedvenc mártogatósoddal.

    Azonnal tálalva a roti a legfinomabb, mert még puha és hajlékony.