A lisztet tedd egy nagy tálba, majd készíts egy kis mélyedést a közepére. Morzsold bele az élesztőt és add hozzá a cukrot. Öntsd rá a langyos vizet és hagyd állni 5-10 percig, hogy az élesztő felfusson.
A víz hőmérséklete nagyon fontos! Ne legyen se túl hideg, se túl meleg (ideális a 30-35°C). A túl meleg víz elpusztítja az élesztőt.
Miután az élesztő felfutott, add hozzá az olívaolajat és a sót. Keverd el, majd gyúrd össze a tésztát, amíg sima és rugalmas nem lesz.
A tészta akkor jó, ha elválik az edény falától és nem ragad a kezedhez. Ha túl ragacsos, adj hozzá egy kevés lisztet, de ne sokat, mert a focaccia tésztája lágyabb kell, hogy legyen.
Formálj a tésztából egy gömböt, tedd vissza a tálba, és letakarva hagyd pihenni egy meleg helyen körülbelül 1 órán keresztül, amíg duplájára nem nő.
A tálat kend ki egy kevés olívaolajjal, hogy a tészta ne ragadjon le. A meleg hely lehet a sütő, alacsony hőfokon (kb. 30°C), vagy egy radiátor közelében.
Amikor a tészta megkelt, nyújtsd ki 2-3 cm vastagságúra. Tedd egy olívaolajjal kikent tepsibe.
A tepsit alaposan kend ki olívaolajjal, hogy a focaccia ne ragadjon le sütés közben. Ha van, használhatsz sütőpapírt is.
A fekete olívákat szeleteld fel. A rozmaringot vágd finomra.
A rozmaringot közvetlenül felhasználás előtt vágd fel, hogy ne veszítse el az aromáját.
A tésztára helyezd el a fekete olívákat, majd szórd meg friss rozmaringgal. A tésztát enyhén nyomkodd meg ujjaiddal, hogy kis mélyedések keletkezzenek.
A mélyedésekbe sütés közben olívaolaj gyűlik, ami még ízletesebbé teszi a focacciát. Ne sajnáld az olívaolajat, locsold meg vele alaposan a tetejét.
Előmelegített 220°C-os sütőben süsd 20-25 percig, amíg a focaccia aranybarna és ropogós lesz.
Figyeld a sütőt, mert minden sütő más! Ha a teteje túl gyorsan barnul, takard le alufóliával.
Sütés után hagyd hűlni 10 percig, majd szeleteld fel és tálald.
A frissen sült focaccia a legfinomabb! Kínálhatod önmagában, vagy mártogatóssal.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.