Rozmaringos-fekete olívás focaccia tálalva

Rozmaringos-fekete olívás focaccia

A focaccia a mediterrán konyha egyik legismertebb pékáruja. Ezt a változatot a friss rozmaring és a fekete olívák különleges íze teszi egyedivé. A focaccia a helyi, egyszerű alapanyagokból készült ételek közé tartozik, amelyek az olasz vidéki háztartásokban népszerűek. A rozmaring és olíva kombinációja friss és ínycsiklandó falatokat eredményez, amelyeket bármilyen étkezéshez tálalhatsz.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 25 perc
Teljes 45 perc
220 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 8
500 g Liszt
20 g Friss élesztő
300 ml Meleg víz
30 ml Oliváraj
1 tk.
1 tk. Cukor
1 ág Friss rozmaring
50 g Fekete olíva

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A lisztet tedd egy nagy tálba, majd készíts egy kis mélyedést a közepére. Morzsold bele az élesztőt és add hozzá a cukrot. Öntsd rá a langyos vizet és hagyd állni 5-10 percig, hogy az élesztő felfusson.

    A víz hőmérséklete nagyon fontos! Ne legyen se túl hideg, se túl meleg (ideális a 30-35°C). A túl meleg víz elpusztítja az élesztőt.

    2

    Miután az élesztő felfutott, add hozzá az olívaolajat és a sót. Keverd el, majd gyúrd össze a tésztát, amíg sima és rugalmas nem lesz.

    A tészta akkor jó, ha elválik az edény falától és nem ragad a kezedhez. Ha túl ragacsos, adj hozzá egy kevés lisztet, de ne sokat, mert a focaccia tésztája lágyabb kell, hogy legyen.

    3

    Formálj a tésztából egy gömböt, tedd vissza a tálba, és letakarva hagyd pihenni egy meleg helyen körülbelül 1 órán keresztül, amíg duplájára nem nő.

    A tálat kend ki egy kevés olívaolajjal, hogy a tészta ne ragadjon le. A meleg hely lehet a sütő, alacsony hőfokon (kb. 30°C), vagy egy radiátor közelében.

    4

    Amikor a tészta megkelt, nyújtsd ki 2-3 cm vastagságúra. Tedd egy olívaolajjal kikent tepsibe.

    A tepsit alaposan kend ki olívaolajjal, hogy a focaccia ne ragadjon le sütés közben. Ha van, használhatsz sütőpapírt is.

    5

    A fekete olívákat szeleteld fel. A rozmaringot vágd finomra.

    A rozmaringot közvetlenül felhasználás előtt vágd fel, hogy ne veszítse el az aromáját.

    6

    A tésztára helyezd el a fekete olívákat, majd szórd meg friss rozmaringgal. A tésztát enyhén nyomkodd meg ujjaiddal, hogy kis mélyedések keletkezzenek.

    A mélyedésekbe sütés közben olívaolaj gyűlik, ami még ízletesebbé teszi a focacciát. Ne sajnáld az olívaolajat, locsold meg vele alaposan a tetejét.

    7

    Előmelegített 220°C-os sütőben süsd 20-25 percig, amíg a focaccia aranybarna és ropogós lesz.

    Figyeld a sütőt, mert minden sütő más! Ha a teteje túl gyorsan barnul, takard le alufóliával.

    8

    Sütés után hagyd hűlni 10 percig, majd szeleteld fel és tálald.

    A frissen sült focaccia a legfinomabb! Kínálhatod önmagában, vagy mártogatóssal.