Rozmaringos gyömbéres vörösboros szósz tálalva

Rozmaringos gyömbéres vörösboros szósz

A rozmaringos gyömbéres vörösboros szósz egy elegáns, gazdag ízvilágú mártás, amely a francia konyha kifinomultságát ötvözi az ázsiai fűszerezés frissességével. A vörösbor mély, komplex aromái tökéletesen harmonizálnak a rozmaring fenyős jegyeivel és a gyömbér friss, enyhén csípős ízével. Ez a szósz ideális választás sült húsok, például marhahús vagy bárány mellé, de grillezett zöldségekkel is kiválóan párosítható. Az elkészítése egyszerű, mégis különleges ízélményt nyújt, amely feldobja a hétköznapi ételeket és ünnepi alkalmakra is ideális választás.

Előkészület 10 perc
Elkészítés 15 perc
Teljes 25 perc
180 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
200 ml Vörösbor
10 g Friss rozmaring
20 g Friss gyömbér
30 g Vaj
2 gerezd Fokhagyma
1 ek. Barnacukor
20 ml Fehérborecet
10 ml Olívaolaj
1 tk.
0.5 tk. Fekete bors

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    Aprítsd finomra a rozmaringot, a fokhagymát és a gyömbért. Mérd ki az összes hozzávalót, hogy könnyen hozzáférhető legyen a főzés során.

    A gyömbért hámozás előtt érdemes egy kanállal lekaparni, így kevesebb vész kárba.

    2

    Egy közepes serpenyőben melegítsd fel az olívaolajat közepes lángon, majd add hozzá a fokhagymát és a gyömbért. Pirítsd 1-2 percig, amíg illatos lesz.

    Ügyelj, hogy a fokhagyma ne égjen meg, mert keserű ízt ad a szósznak.

    3

    Öntsd hozzá a vörösbort és a fehérborecetet, majd add hozzá a barnacukrot. Keverd össze, és főzd közepes lángon 5-7 percig, amíg a folyadék kissé besűrűsödik.

    Használj száraz vörösbort a legjobb íz érdekében.

    4

    Add hozzá az aprított rozmaringot, majd csökkentsd a hőt, és keverd bele a vajat. Folyamatos kevergetés mellett főzd, amíg a szósz selymes állagú lesz.

    A vajat hidegen add hozzá, hogy a szósz szép, selymes legyen.

    5

    Ízesítsd sóval és fekete borssal ízlés szerint. Ha intenzívebb ízt szeretnél, adj hozzá még egy kevés rozmaringot vagy gyömbért.

    A vörösboros szószokhoz jól illik egy kevés cukor vagy méz is, ami kiegyensúlyozza a savasságot.

    6

    A kész szószt hagyd kicsit hűlni, majd tálald sült húsok, grillezett zöldségek vagy tészták mellé. Hűtőben tárolva akár 3-4 napig is eláll.

    Ha a szósz túl híg lenne, egy kevés kukoricakeményítővel sűrítheted be. Keverj el egy teáskanál keményítőt egy evőkanál hideg vízzel, majd add a szószhoz és főzd, amíg besűrűsödik.